Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a, care a murit săptămâna aceasta, după 70 de ani de domnie, vor fi organizate luni, 19 septembrie, începând cu ora 10:00 GMT (13:00 în România), a anunțat sâmbătă cel mai înalt oficial din Anglia care se ocupă cu ceremoniile de stat, informează Reuters.
Sicriul defunctei suverane va fi luat de la Castelul Balmoral din Scoția și dus la Edinburgh, duminica aceasta, iar marți va fi adus la Londra. Va fi depus ulterior la Westminster Hall, începând de miercuri și până în dimineața înmormântării, care va avea loc la biserica Westminster Abbey din Londra.
„Ne vom îndeplini datoria în următoarele zile cu inima îndurerată, dar și cu cea mai fermă hotărâre de a asigura un rămas bun cum se cuvine unei dintre figurile definitorii ale vremurilor noastre”, a declarat Edward Fitzalan-Howard, duce de Norfolk.
Programul funeraliilor de stat pentru regina Elisabeta a II-a
Ziua înmormântării reginei va fi sărbătoare legală în Marea Britanie, după cum a autorizat sâmbătă noul monarh, Charles al III-lea, într-unul dintre primele sale ordine, notează Agerpres.
Lideri importanţi ai lumii, printre care preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, şi reprezentanţi ai caselor regale sunt aşteptaţi să participe la funeraliile Elisabetei a II-a, care a murit joi la Castelul Balmoral din Scoţia, la vârsta de 96 de ani.
La Londra, sicriul va fi expus pe catafalc în Westminster Hall, cea mai veche clădire din complexul Parlamentului, unde va fi amenajată o capelă funerară unde publicul va putea să-şi prezinte omagiile timp de patru zile, începând de miercuri, 14 septembrie.
Sicriul de stejar al reginei – care se află în prezent în sala de bal de la Castelul Balmoral din Scoţia – va fi transportat duminică la Palatul Holyroodhouse din Edinburgh, într-o călătorie lentă de şase ore cu maşina mortuară, pentru a le permite oamenilor adunaţi în oraşe şi sate să îşi prezinte omagiile. La Palatul Holyroodhouse va fi depus în Sala Tronului până luni după-amiază, când va fi dus în procesiune la Catedrala St Giles din capitala scoţiană.
Regele Charles al III-lea şi membri ai familiei regale vor participa la procesiune şi la o slujbă la catedrală. Sicriul va rămâne acolo într-o capelă mortuară pentru ca scoţienii să îşi poată lua rămas bun de la suveran.
O zi mai târziu, marţi, sicriul însoţit de fiica reginei, prinţesa Anne, va fi transportat pe calea aerului cu un avion al Royal Air Force pe aerodromul Northolt, la vest de Londra, de unde va fi dus cu maşina la Palatul Buckingham, unde va fi depus în Bow Room.
Miercuri după-amiază, rămăşiţele pământeşti ale reginei vor fi purtate într-o procesiune de trăsuri ale Artileriei Regale până la Westminster Hall, unde aArhiepiscopul de Canterbury, primatul Bisericii Anglicane, va oficia o slujbă la care vor fi prezenţi Regele şi familia sa.
În dimineaţa zilei de 19 septembrie, sicriul va fi purtat în procesiune pe distanţa de câţiva metri dintre Westminster Hall şi Westminster Abbey pentru slujba de înmormântare, după care va fi dus la Wellington Arch şi de acolo la Capela Sfântul Gheorghe de la Castelul Windsor, la periferia Londrei, pe un drum cunoscut sub numele de Long Walk. Acolo va avea loc o ultimă slujbă înainte ca Elisabeta a II-a să fie înmormântată.
- Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins din viață joi, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat. Fiul ei Charles a fost proclamat oficial rege de Consiliul de Succesiune, sâmbătă, într-o ceremonie istorică la Palatul St James.