Sari direct la conținut

VIDEO Putin a votat online în prima zi a alegerilor prezidențiale din Rusia 2024

HotNews.ro
Vladimir Putin votand online la alegerile prezidentiale 2024, Foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia
Vladimir Putin votand online la alegerile prezidentiale 2024, Foto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Vladimir Putin a votat online vineri, în prima zi a unui vot prezidențial menit să îi aducă un nou mandat de șase ani, a arătat televiziunea publică rusă, relatează Reuters și AFP.

Înregistrările video îl arată pe șeful de la Kremlin cum merge spre un birou, așezându-se la un calculator în fața a două steaguri rusești și făcând apoi cu mâna spre cameră, înainte ca pe un ecran să apară un mesaj „mulțumesc, ai votat cu succes”.

Este pentru prima dată când votul online este disponibil în timpul alegerilor prezidenţiale, în prezent fiind disponibil în aproximativ o treime din toate regiunile Rusiei, conform TASS.

Consiliul Federaţiei Ruse, sau camera superioară a parlamentului, a desemnat oficial 17 martie 2024 ca zi a alegerilor prezidenţiale. Comisia Electorală Centrală a Rusiei (CEC) a anunţat apoi că votul va avea loc pe parcursul a trei zile, în perioada 15-17 martie.

Stanislav Andreichuk, copreședintele grupului independent de monitorizare a alegerilor „Golos”, spune în schimb că aceste alegeri

sunt cele mai netransparente care au loc în Rusia, de la căderea Uniunii Sovietice.

„Sunt cele mai închise, cele mai tainice alegeri din istoria Rusiei”, a declarat Andreichuk pentru Reuters într-un interviu telefonic.

Andreichuk a spus că votul electronic – disponibil pentru prima dată la alegerile prezidențiale pentru oamenii din aproximativ o treime din țară – reprezintă o îngrijorare deosebită, deoarece este deschis manipulării și rezultatele sunt imposibil de verificat.

Distribuția votului pe parcursul a trei zile a ridicat posibilitatea ca urnele de vot să fie modificate peste noapte, a spus el.

Atacuri în Rusia și pe teritoriul ucrainean anexat de ruși în ziua votului

Oficiali instalați de ruși într-o parte din regiunea ucraineană Herson controlată de Moscova au acuzat vineri forțele Kievului că au bombardat două secții de vot acolo în timpul votării în prima zi a alegerilor prezidențiale.

Totodată, AFP a scris că o bombă a explodat vineri, fără a provoca victime, în fața unei secții de vot din regiunea Herson, la Skadovsk.

Probleme au fost în prima zi a alegerilor și în capitala Rusiei, Moscova, unde o femeie a incendiat o cabină de vot.

Moscow Times amintește de asemenea cazul unei femei care a aruncat în urnă cu cerneală verde, folosită adesea de opozanții lui Putin.

Ca urmare, Vladimir Putin a acuzat vineri Ucraina că încearcă să perturbe alegerile prezidențiale din Rusia și a spus că Moscova va pedepsi Kievul pentru ultimele sale atacuri.

„Aceste lovituri inamice nu vor rămâne nepedepsite”, a spus Putin, vizibil furios, la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro