Sari direct la conținut

Washingtonul îngheață peste un miliard de dolari din activele unui oligarh rus

HotNews.ro
Suleiman Kerimov, Foto: Profimedia Images
Suleiman Kerimov, Foto: Profimedia Images

Trezoreria americană a anunțat joi că îngheață activele de peste 1 miliard de dolari ale unei companii cu sediul în SUA controlate de oligarhul și politicianul rus Suleiman Kerimov, care a fost deja sancționat de Washington, potrivit AFP.

O anchetă a autorităților americane „a dezvăluit că Kerimov a folosit o serie complexă de structuri juridice și de paravan pentru a-și ascunde interesele în Heritage Trust”, o companie cu sediul în Delaware (estul Statelor Unite), a precizat Trezoreria într-un comunicat.

Miliardarul a fost sancționat în 2018 de Statele Unite pentru presupusă spălare de bani și se numără acum printre oligarhii ruși sancționați de mai multe țări și de Uniunea Europeană în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Originar din republica rusă Daghestan din Caucaz, Suleiman Kerimov a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din lume după căderea Uniunii Sovietice. Familia sa controlează unul dintre giganții mineritului aurifer: Polyus.

Duminică, în prima zi a summitului lor din Germania, liderii G7 au anunțat un embargo asupra aurului nou extras din Rusia.

Clasamentul Bloomberg al celor mai bogați oameni din lume îl plasează pe locul 127, cu o avere estimată la 13,3 miliarde de dolari.

Acuzând elitele rusești că „se ascund în spatele unor intermediari și aranjamente juridice complexe”, secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că departamentul său își va folosi autoritatea pentru a aplica sancțiuni împotriva „celor care finanțează și profită de pe urma războiului Rusiei din Ucraina”.

Legislația fiscală din Delaware se numără printre cele mai avantajoase din lume pentru companii, iar statul de pe coasta de est, unde locuiește președintele Joe Biden, găzduiește numeroase companii străine.

În declarația sa, Trezoreria SUA susține, de asemenea, că un nepot al lui Suleiman Kerimov, Ruslan Gadzhiev, este unul dintre beneficiarii Heritage Trust.

Gadzhiev, care a fost ales în parlamentul rus, se afla deja sub sancțiunile americane din martie, iar implicarea sa în companie „oferă un motiv separat și independent” pentru înghețare, spune Washingtonul.

La începutul lunii iunie, un tribunal din Fiji a autorizat predarea către SUA a superiahtului Amadea, legat de Suleiman Kerimov. Vasul, în valoare de aproximativ 300 de milioane de dolari, fusese confiscat de Fiji la cererea Washingtonului.

În 2017, Suleiman Kerimov a provocat, de asemenea, un incident diplomatic între Franța și Rusia, când a fost arestat la coborârea dintr-un avion la Nisa, fiind acuzat de fraudă fiscală în cazul achiziției suspecte a cinci vile de lux pe Coasta de Azur.

Avocații săi au reușit să obțină anularea primului rechizitoriu înainte ca instanțele să relanseze cazul în martie 2019.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro