Parlamentul Bulgariei a votat pentru deblocarea negocierilor privind aderarea Macedoniei de Nord la UE
Parlamentarii bulgari au dat vineri undă verde guvernului pentru aprobarea cadrului de negociere pentru aderarea Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, o mișcare care ar putea permite statului vecin să înceapă discuțiile de aderare cu blocul comunitar, după ce Sofia a blocat întregul proces.
Potrivit Reuters, parlamentarii au votat pentru ca guvernul să ridice vetoul asupra cadrului, impus în 2020 din cauza unei dispute privind istoria și limba macedoneană, în urma modificărilor aduse textului-cadru care ar garanta drepturile etnicilor bulgari din Macedonia de Nord și ar obliga Skopje să mențină bune relații cu Sofia.
Bulgaria a blocat discuțiile privind aderarea Macedoniei de Nord, pe fondul unor tulburări politice interne în cadrul cărora opoziția vrea să exploateze această temă pentru a prelua guvernarea. Disputele cu Macedonia (țară care deja a făcut mari concesii Greciei, acceptând schimbarea denumirii țării din Macedonia în Macedonia de Nord, pentru a fi acceptată în NATO) vizează istoria și limba.
Concret, Bulgaria vrea să obțină recunoașterea faptului că eroii naționali, marile evenimente și mai ales limba macedoneană au avut toate, în esență, un caracter bulgar. Referirile la ocupația bulgară fascistă din Macedonia din vremea ultimului război mondial trebuie eliminate, iar manualele școlare trebuie schimbate.