Sari direct la conținut

Scandal în Marea Britanie: Guvernul refuză să facă publice documentele privind numirea lui Lebedev în Camera Lorzilor

HotNews.ro
Boris Johnson si Evgheni Lebedev, Foto: Hotnews
Boris Johnson si Evgheni Lebedev, Foto: Hotnews

Guvernul britanic condus de Boris Johnson a refuzat joi să dezvăluie informațiile cerute de opoziția laburistă cu privire la numirea omului de afaceri de origine rusă Evgeni Lebedev în Camera Lorzilor, invocând „securitatea națională”, potrivit AFP.

Invazia Rusiei în Ucraina a reaprins întrebările dacă Evgeni Lebedev, fiul miliardarului rus și fost agent KGB Alexander Lebedev, ar trebui să fie numit Lord pe viață în camera superioară a Parlamentului britanic în 2020.

În martie, Sunday Times a afirmat că Boris Johnson, care este prieten cu Lebedev din 2008, a ignorat preocupările serviciilor de informații externe.

Lebedev, care are cetățenie britanică, a negat recent că ar reprezenta o amenințare la adresa securității britanice și a subliniat acoperirea invaziei rusești de către ziarul său, The Evening Standard, care săptămâna trecută i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să își retragă trupele.

Într-o declarație, secretarul de stat Michael Ellis a invocat preocupări legate de securitate și necesitatea de a păstra „integritatea” acestor numiri ca motiv pentru refuzul de a face publice aceste informații.

Liderul adjunct al opoziției, Angela Rayner, a denunțat o „mușamalizare” și s-a plâns că guvernul a publicat doar documente „puternic redactate”, fără nicio informație.

Dezmințirea coincide cu publicarea unui articol din New York Times în care se afirmă că unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Conservator este suspectat că a trimis sute de mii de lire sterline partidului dintr-un cont rusesc.

Potrivit ziarului, o donație de peste 630.000 de dolari a fost făcută la începutul anului 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat care a fost numit ulterior trezorier al Partidului Conservator. Însă, potrivit New York Times, documentele arată că fondurile au provenit din contul din Rusia al socrului lui Sheleg, Serghei Kopitov, membru al fostului guvern pro-rus din Ucraina.

Avocatul lui Sheleg, Thomas Rudkin, a asigurat ziarul că milioanele de dolari primite de clientul său și de soția sa sunt „complet separate” de donația din partea partidului.

Întrebat în legătură cu acest subiect, Boris Johnson a dat asigurări că „toate” donațiile către Partidul Conservator „sunt înregistrate în mod normal”, „dacă donezi pentru un partid politic din această țară, trebuie să fii din Marea Britanie”.

Donațiile către partidele politice sunt limitate la 500 de lire sterline pentru cetățenii străini care nu pot vota în Regatul Unit

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro