Sari direct la conținut

Opere false semnate Banksy, vândute cu 1.500 euro / Patru persoane au fost arestate

HotNews.ro
„Valentine's day mascara”, mural realizat de Banksy, Foto: William EDWARDS / AFP / Profimedia
„Valentine's day mascara”, mural realizat de Banksy, Foto: William EDWARDS / AFP / Profimedia

Poliția spaniolă a anunțat joi că a destructurat o rețea acuzată că ar fi falsificat lucrări ale artistului britanic Banksy și le-ar fi vândut în Catalonia, dar și în străinătate, și în special în Statele Unite, la prețuri de până la 1.500 de euro, relatează AFP și The Guardian.

Ofiţerii au arestat două persoane în oraşul Zaragoza din nord-estul ţării, unde se presupune că au fost realizate falsurile, şi alte două persoane având „cunoştinţe din lumea artei” suspectate că au pus în vânzare operele contrafăcute, a anunţat forţa de poliţie regională din Catalonia într-o declaraţie, potrivit News.ro.

Poliţia suspectează că reţeaua a vândut cel puţin 25 de lucrări, care au fost realizate cu vopsea spray pe carton, în magazine specializate, în case de licitaţii din Barcelona şi online către clienţi din Germania, Scoţia, Spania şi SUA.

Reţeaua a falsificat certificate care pretindeau că lucrările au fost create de Banksy în cadrul proiectului său „Dismaland”, o expoziţie temporară care semăna cu un parc tematic sinistru, amenajată în 2015 în Weston-super-Mare, un oraş englezesc de pe litoral, în apropiere de oraşul natal al lui Banksy, Bristol. Expoziţia, etichetată drept „cea mai dezamăgitoare nouă atracţie pentru vizitatori din Marea Britanie”, prezenta un castel de basm într-un şanţ cu apă tulbure şi modele de bărci pe un bazin plin de refugiaţi.

Poliţia a declarat că a început să investigheze anul trecut, după ce a detectat vânzarea mai multor lucrări false ale lui Banksy. Ei au descoperit atelierul din Zaragoza în decembrie, unde doi „tineri adepţi ai artei urbane a lui Banksy care aveau probleme economice au creat lucrările”, se arată în comunicat.

Ancheta rămâne deschisă, iar poliţia nu a exclus posibilitatea unor noi arestări.

Banksy, a cărui identitate nu a fost niciodată dezvăluită, este faimos pentru picturile sale murale care atrag atenţia şi care apar adesea în locuri neaşteptate. Lucrările sale, care au fost găsite în locaţii care variază de la Londra şi New York la Cisiordania şi Gaza, au devenit foarte căutate în lumea artei pe care o satirizează.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro