Sari direct la conținut

Bugetul SUA: Biden vrea un impozit mai mare pentru cei bogați și un ajutor suplimentar pentru NATO

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times
Joe Biden, Foto: Profimedia Images / Kent Nishimura/Los Angeles Times

Impozit mai mare pentru cei bogați, lupta împotriva criminalității, miliarde pentru NATO și Ucraina, Joe Biden a propus luni un buget de aproape 5.800 de miliarde de dolari pentru 2023 care reflectă preocupările sale pentru economia și securitatea Statelor Unite, potrivit AFP.

Propunerea de buget pentru 2023 de la Casa Albă, care acoperă perioada de la 1 octombrie până la 30 septembrie, este o simplă solicitare adresată Congresului. Acesta va face, așadar, obiectul a numeroase amendamente care urmează să fie aprobate de cele două camere în care legislatorii democrați au majorități fragile.

Prin urmare, o creștere bruscă a cheltuielilor pentru apărare este probabil să se lovească de opoziția aripii de stânga a partidului.

Dar detaliază prioritățile de cheltuieli ale administrației Biden pentru anul următor, precum și sursele de finanțare pentru propunerile de politici pe fondul inflației în creștere și al incertitudinii continue cauzate de pandemia de Covid-19.

Minim 20%

Taxa minimă propusă pentru cei bogați „s-ar aplica doar celor mai bogate 0,01% din gospodării – cele cu peste 100 de milioane de dolari – și mai mult de jumătate din venituri ar proveni numai de la miliardari”, a spus Casa Albă.

„Acest lucru ar asigura că într-un an dat ei plătesc cel puțin 20% din venitul lor total în impozite pe venit”, a adăugat ea.

O taxă pe venitul miliardarilor a fost cerută de mult de aripa stângă a Partidului Democrat pentru a lupta împotriva inegalității.

Însuși Joe Biden a repetat-o luni, trebuie să ne asigurăm că „miliardarii și marile companii își plătesc cota echitabilă”.

O propunere similară fusese deja luată în considerare anul trecut, ca parte a negocierilor pentru planul de cheltuieli sociale „Build Back Better”.

Dar administrația Biden a renunțat la el în octombrie pentru a încerca să-și salveze planul, care este blocat din cauza diviziunilor dintre democrați din Congres.

Bugetul 2023 intenționează, de asemenea, să majoreze cota impozitului pe profit la 28%, inversând legislația adoptată sub Donald Trump în 2017, care a redus-o la 21%.

„În timp ce profiturile (marilor afaceri) au crescut vertiginos, investițiile lor în economia noastră nu: scutiri de impozite nu au afectat lucrătorii sau consumatorii”, a spus Casa Albă, menționând că, la 28%, noua rată va rămâne la un nivel mic.

Washingtonul amintește că a susținut și un acord negociat în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) care ar stabili un impozit minim de 15% asupra companiilor din întreaga lume.

Administrația arată că propunerea de buget „conține măsuri suplimentare pentru a se asigura că multinaționalele care operează în Statele Unite nu pot folosi paradisurile fiscale pentru a reduce impozitul minim global”.

Între timp, propunerea de buget al SUA include o alocare de 6,9 miliarde de dolari pentru Inițiativa europeană de descurajare, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și „lupta împotriva agresiunii ruse”, precum și un miliard suplimentar pentru Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro