Sari direct la conținut

Prima reacție a ministrului german al Apărării după ce discuția generalilor săi despre Ucraina a fost făcută publică de Rusia

HotNews.ro
Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germani, Foto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia
Boris Pistorius intr-o discutie cu militari germani, Foto: Peter Kneffel / DPA / Profimedia

Ministrul german al apărării a declarat, duminică, că Rusia desfășoară un „război informațional” menit să creeze diviziuni în Germania, într-o primă reacție după ce în Rusia a apărut o înregistrare audio a unei întâlniri a înalților oficiali militari germani care au abordat subiectul războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Presa rusă a publicat vineri o înregistrare de 38 de minute a unei convorbiri a ofițerilor germani care discutau despre arme pentru Ucraina și despre un potențial atac al Kievului asupra podului Crimeii, determinând oficialii ruși să ceară o explicație.

Sâmbătă, Germania a numit-o un aparent act de interceptare și a spus că investighează.

Ministrul Apărării Boris Pistorius vorbește despre un război informațional, pentru crearea diviziunii

„Incidentul este mult mai mult decât interceptarea și publicarea unei conversații… Face parte dintr-un război informațional pe care (președintele rus Vladimir) Putin îl poartă”, a declarat duminică ministrul Apărării Boris Pistorius.

„Este un atac hibrid de dezinformare. Este vorba despre diviziune. Este despre subminarea unității noastre.”

Kremlinul a negat în mod repetat acuzațiile de răspândire de informații false sau înșelătoare atunci când se confruntă cu acuzații din alte țări.

Un purtător de cuvânt al ministerului rus de externe a declarat vineri pe rețelele de socializare: „Cerem o explicație din partea Germaniei”, fără a detalia îngrijorările sale speciale.

Ambasada Rusiei la Berlin nu a răspuns la o solicitare de comentarii trimisă prin e-mail.

Poziția rușinoasă în care se află Germania, după scurgerea convorbirii

Participanții la conversație discută despre posibila livrare a rachetelor de croazieră Taurus la Kiev, pe care cancelarul Olaf Scholz a respins-o public până acum cu fermitate. Ei vorbesc, de asemenea, despre pregătirea soldaților ucraineni și posibile ținte militare.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a vorbit sâmbătă cu jurnaliştii despre „planurile viclene ale Bundeswehr (forţele armate germane), care au devenit evidente datorită publicării acestei înregistrări audio. Aceasta este o auto-expunere flagrantă”.

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev, acum vicepreședinte al Consiliului de Securitate al Rusiei, a declarat duminică că înregistrarea indică faptul că Berlinul se pregătește să lupte împotriva Moscovei.

Discuția dintre oficiali ar fi avut loc pe platforma publică WebEx

Potrivit Spiegel, discuţia dintre ofiţerii germani a emanat dintr-o videoconferinţă pe platforma publică WebEx şi nu dintr-o reţea secretă internă a armatei, ceea ce ridică întrebări cu privire la normele de securitate internă în Bundeswehr (forţele armate ale RFG n.r.).

O purtătoare de cuvânt a Ministerului German al Apărării a confirmat sâmbătă că a fost interceptată o conversație secretă a forțelor aeriene, după ce a fost dezvăluită pe rețelele de socializare o presupusă înregistrare a ofițerilor care discutau despre elemente clasificate referitoare la războiul din Ucraina.

„Pe baza evaluării noastre, a fost interceptată o conversație în cadrul diviziei Forțelor Aeriene. Nu putem spune cu certitudine dacă s-au adus modificări versiunii înregistrate sau transcrise care circulă pe rețelele de socializare”, a declarat purtătorul de cuvânt pentru AFP.

Confirmarea Ministerului Apărării vine la scurt timp după ce cancelarul german Olaf Scholz a promis, sâmbătă, o anchetă „foarte amănunţită” în acest caz.

„Este o chestiune foarte gravă și de aceea face acum obiectul unei investigații foarte atente, foarte amănunțite și foarte rapidă”, a declarat Scholz cu ocazia unei vizite la Roma, după difuzarea pe rețelele de socializare de către șefa Russia Today, Margarita Simonian, a ceea ce pare a fi înregistrarea unei conversaţii între ofiţeri germani de rang înalt, relatează AFP.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro