Termenul pentru doza booster ar putea fi redus și în România la mai puțin de 6 luni
Termenul pentru efectuarea dozei booster de vaccin împotriva COVID-19 ar putea fi redus și în România, după modelul altor țări, și să fie mai scurt de 6 luni, cât este în prezent, au declarat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 pentru HotNews.ro. Propunerea urmează să fie discutată în cadrul CNCAV în următoarele zile, iar discuția privind reducerea termenului pentru booster se va purta pentru fiecare vaccin în parte și nu este exclus să existe termene diferențiate, în funcție de vaccin.
Propunerea privind reducerea termenului pentru efectuarea dozei booster va fi discutată în următoarele zile, având în vedere faptul că și alte țări au luat o decizie similară, însă până în acest moment nu există nicio hotărâre în acest sens, precizează CNCAV.
De asemenea, în ceea ce privește noul termen pentru doza booster, acesta va fi discutat pentru fiecare tip de vaccin în parte.
Pentru ca termenul pentru efectuarea dozei booster să fie scurtat vor fi necesari mai mulți pași, inclusiv optimizarea platformei de programări.
În acest moment, până la o eventuală nouă decizie, termenul pentru efectuarea dozei booster rămâne minimum 6 luni.
Termenul pentru doza booster ar urma sa fie redus în România de la 6 luni la 4 luni, anunțate anterior TVR. De cealaltă parte, reprezenranții CNCAV spune că decizia nu a fost încă luată, iar termenul de 4 luni nu este sigur în acest moment, fiind vorba despre o propunere.
În acest moment, în România se pot vaccina cu doza booster toate persoanele cu vârsta peste 12 ani, indiferent de istoricul trecerii prin boală, dacă au minimum 6 luni de la schema primară de vaccinare (dozele 1 și 2).
În România, administrarea dozei a treia de vaccin împotriva COVID-19 (booster) a început pe 28 septembrie anul trecut, la persoanele care au împlinit minimum 6 luni de la a doua doză de vaccin.