Sari direct la conținut

Germania vrea să-i deporteze în Uzbekistan pe afganii care-i amenință securitatea. Berlinul nu i-a consultat și pe talibani

HotNews.ro
Afgani trec granita in Iran, Foto: JAVED TANVEER / AFP / Profimedia
Afgani trec granita in Iran, Foto: JAVED TANVEER / AFP / Profimedia

Guvernul german negociază cu Uzbekistan posibilitatea deportării unor persoane din Germania în Afganistan, fără consultări directe cu talibanii, scrie publicația Der Spiegel, citată de Reuters.

O delegație a Ministerului de Interne german a mers în capitala uzbekă Tashkent la finele lunii pentru a discuta despre această posibilitate, au declarat surse citate de publicația germană. Ministerul nu a dat curs cererii de a comenta această informație.

Delegația ar fi sugerat guvernului uzbek ca afganii din Germania care vor fi deportați să fie aduși la Tashkent. De acolo, urmează să fie transportați la Kabul cu ajutorul companiei aeriene private KamAir.

La începutul acestei luni, ministrul de Interne Nancy Faeser a declarat că Germania ia în calcul deportarea în țara de origine a imigranților afgani care reprezintă o amenințare de securitate, după ce înjunghierea mortală a unui polițist a provocat un val de solicitări legate de o atitudine mai dură față de imigrație.

O asemenea decizie riscă să provoace controverse întrucât Germania nu deportează oameni în țări în care riscă să fie uciși. Din acest motiv, Berlinul a oprit deportările către Afganistan după ce talibanii au luat puterea în 2021.

Uzbekistanul vrea semnarea unui acord scris cu Germania privind imigrația înainte de o înțelegere legată de deportare, susține Der Spiegel.

Acordul ar urma să reglementeze intrarea muncitorilor calificați uzbeci în Germania, chestiune pe care reprezentantul guvernului german pentru acorduri pe migrație o va discuta în Uzbekistan săptămâna viitoare.

INTERVIURILE HotNews.ro