Sari direct la conținut

STREAM – Primul festival de știință organizat pentru copiii români din Olanda

HotNews.ro
Pe 23 iunie are loc în Eindhoven a doua ediție a Festivalului STREAM, coordonat de „Școala Românească din Eindhoven” și susținut de cercetători din comunitatea științifică românească din Olanda în colaborare cu studenți români.
STREAM – Primul festival de știință organizat pentru copiii români din Olanda
Afis Festival STREAM - Școala Românească din Eindhoven

Festivalul este organizat pe modelul educațional interdisciplinar STEM/STEAM (eng. Science, Technology, Engineering, Arts and Mathematics), și pune un accent particular pe importanța cititului (eng. Reading), și a cărții pentru noua generație.

Astfel, festivalul include nu numai ateliere de robotică, sustenabilitate, chimie, fizică, imprimare 3D, dar și un târg de carte cu ateliere de lectură în limba română, dezbateri și lansări de carte.

Festivalul are loc în cadrul ediției XV a evenimentului anual al comunității românești din Eindhoven organizat tot de Fundația „Școala Românească din Eindhoven”.

Ziua Românească va beneficia de un program bogat oferit de români din toată Olanda și oaspeții lor.

  1. Festivalul de Știință pentru copii – STREAM, coordonat de dr. Vlad Niculescu-Dincă, va conține ateliere de știință și tehnologie susținute de cercetători, ingineri și studenți români și oaspeții lor internaționali.
  2. Spectacolul copiilor Școlii Românești din Eindhoven, coordonat de doamna învățătoare Lucreția Manolache.
  3. Târg de Vară cu produse culinare, de artă tradițională românească și arte plastice pregătit de un grup de românce creative.
  4. Concert Folk din repertoriul românesc și internațional susținut de artiștii Tony Nyerjak și Iulian Ambrosie.
  5. Lansare de carte a biologului și exploratorului român Alexandru Stermin. Cum am devenit vrajitor. Din carnetul unui explorator. Humanitas Junior
  6. Atelier de povești și citit împreună cu Simona Popa de la Biblioteca „Cărți pentru Matei”
  7. Atelier de broderie organizat cu ocazia Zilei Iei de Monica Brînză și clubul Șezătoarea.
  8. Concursul culinar: Bucătarul Verii. Toți participanții la eveniment sunt invitați să aducă un fel de mâncare iar cele mai votate de comunitate vor fi premiate.
  9. Panel-dezbatere: „Provocările cărții în diaspora”. Scriitori, editori, librari în dialog cu cititorii.
  10. Picnic și jocuri de vară: fotbal, badminton, volei, etc.

Evenimentul oferă astfel activități pentru români de toate vârstele și este deschis tuturor oaspeților olandezi și internaționali.

„Sperăm să devină în acest fel un pod între culturi și generații, o șansă frumoasă pentru internaționali de a cunoaște cultura românească, și o ocazie de împrieteniri și reîntâlniri pentru comunitatea românească din Olanda.”, declară Dr. Vlad Niculescu-Dincă, fondator și președinte Fundația „Școala Românească din Eindhoven”.

Proiectul „Școala Românească din Eindhoven” se desfășoară în perioada 1 Ianuarie – 30 Noiembrie 2024, cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni.

INTERVIURILE HotNews.ro