Sari direct la conținut

Europarlamentarul albanez ales în Grecia rămâne în închisoare. Instanța i-a refuzat eliberarea

HotNews.ro
Europarlamentarul albanez ales în Grecia rămâne în închisoare. Instanța i-a refuzat eliberarea
Manifestație de susținere a lui Beleris la Tirana, în decembrie 2023 Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

O curte de apel albaneză a menținut decizia primei instanțe de condamnare pentru mită electorală a policitianului de etnie greacă Fredi Beleris, la trei săptămâni după ce acesta a fost ales ca europarlamentar, informează Reuters.

Beleris a fost arestat în mai 2023 în timpul campaniei electorale pentru primăria din orașul natal Himare, în care trăiește o importantă comunitate greacă. El a câștigat, dar nu a fost instalat în funcție fiind în arest preventiv. În luna martie a acestui an a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru fraudă electorală.

Cazul Beleris a încordat relațiile dintre Albania și Grecia, țări vecine care adesea au avut dispute culturale și istorice, la care s-au adăugat cele legate de imigranții albanezi în Grecia și de minoritatea greacă din Albania.

Într-o declarație pentru Reuters, Beleris l-a acuzat pe premierul Edi Rama că a organizat un complot împotriva sa și a anunțat că inițiat deja o procedură judiciară la CEDO.

„Cei care și-au făcut iluzii că Rama se va comporta ca un lider de țară care vrea să se alături Uniunii Europene și nu ca orice alt lider autoritar au dovada că s-au înșelat”, a spus Beleris.

Rama a negat în repetate rânduri orice implicare în cazul lui Beleris, afirmând că este o chestiune judiciară, nu politică.

Grecia a cerut eliberarea imediată a lui Beleris, avertizând că această chestiune ar putea afecta candidatura Albaniei pentru accederea în UE.

„Domnul Beleris este deja un membru ales al Parlamentului European. Este o solicitare absolut democratică și coformă statului de drept ca europarlamentarii aleși să poată asista în persoană la sesiunile Parlamentului European, începând cu sesiunea plenară din iulie”, a declarat Konstantina Kamitsi, ambasadoarea Greciei în Albania.

Beleris a câștigat mandatul în PE candidând din partea partidului premierului Greciei Kyriakos Mitsotakis, Noua Democrației.

Beleris, care are dublă cetățenie, este considerat de unii ca o figură controversată însă acesta susține că faptul că a câștigat voturi în Himare atât de la greci, cât și de la albanezi, arată că a fost un candidat care unifică.

INTERVIURILE HotNews.ro