Sari direct la conținut

O „eroare de calcul” ar putea duce la un război între Hezbollah și Israel, afirmă Berlinul

HotNews.ro
Șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a avertizat marți la Beirut că o „eroare de calcul” ar putea duce oricând la un război între Hezbollahul libanez și Israel, potrivit AFP.
Annalena Baerbock, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia
Annalena Baerbock, Foto: Action Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

De la începutul războiului dintre Israel și Hamas în Fâșia Gaza, la 7 octombrie, Hezbollahul pro-iranian, care susține mișcarea islamistă palestiniană, schimbă zilnic focuri cu armata israeliană la frontieră, iar aceste violențe s-au intensificat în ultima perioadă.

„Cu fiecare rachetă care traversează linia albastră (…), crește pericolul ca o eroare de calcul să declanșeze un război (…)”, a scris Annalena Baerbock pe X, referindu-se la linia de demarcație a ONU între Liban și Israel.

Ea a făcut apel la toate părțile să „dea dovadă de extremă reținere”.

Pe drumul de întoarcere din Israel, ministrul german s-a întâlnit cu șeful guvernului libanez, Najib Mikati, care a declarat că cel mai bun mod de a obține „o revenire la calm în sudul Libanului este de a pune capăt agresiunii israeliene (…)”.

Marți, Forța Interimară a ONU în Liban (UNIFIL) a declarat că un vehicul aparținând a trei contractori care se întorceau acasă după o călătorie la baza UNIFIL din sudul Libanului a fost „vizat de foc”. Nu au existat „răniți grav”.

„Ne reiterăm condamnarea oricărui atac împotriva civililor sau a oricărei acțiuni care pune în pericol viața civililor”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a UNIFIL, Kandice Ardiel, într-o declarație, fără a preciza sursa incendiului. Ea a făcut apel la părți „să depună eforturi pentru a găsi o soluție diplomatică pentru a pune capăt violențelor”.

Mai mult de opt luni de violențe între Hezbollah și armata israeliană au făcut cel puțin 481 de morți în Liban, majoritatea luptători Hezbollah și 94 de civili, potrivit unui bilanț AFP.

De partea israeliană, cel puțin 15 soldați și 11 civili au fost uciși, potrivit Israelului.

Baerbock a subliniat, de asemenea, că „milioane de refugiați reprezintă provocări majore” pentru Liban, care se află într-o criză economică profundă, referindu-se la refugiații sirieni.

„Prin urmare, vom oferi încă 18 milioane de euro pentru ajutor umanitar, în special pentru alimente, locuințe și medici”, a declarat ea pe X.

Libanul spune că găzduiește aproape două milioane de refugiați sirieni care au fugit din țara lor devastată de război din 2011, cel mai mare raport pe cap de locuitor din lume.

INTERVIURILE HotNews.ro