Sari direct la conținut

„Genocid” în Gaza: Washingtonul critică inițiativa Africii de Sud în fața CIJ

HotNews.ro
Oamenii fac foc pentru a se încălzi în mijlocul ruinelor locuințelor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, 29 noiembrie 2023, Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia
Oamenii fac foc pentru a se încălzi în mijlocul ruinelor locuințelor din orașul Khan Younis din sudul Fâșiei Gaza, 29 noiembrie 2023, Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

Casa Albă a criticat miercuri cererea „nefondată” a Africii de Sud la Curtea Internațională de Justiție (CIJ) împotriva Israelului pentru „genocid” în Fâșia Gaza, potrivit AFP.

„Această cerere este nefondată, contraproductivă și nu se bazează pe niciun fapt”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby.

„Nu credem că este o măsură productivă în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care a fost întrebat despre acest subiect în timpul briefingului său de presă.

El a respins acuzațiile aduse Israelului, țară al cărei principal aliat și susținător militar este Statele Unite.

Statele Unite nu au constatat, „în acest stadiu, niciun act care să constituie genocid” în războiul purtat de Israel împotriva palestinienilor din Hamas, a declarat Miller.

Curtea Internațională de Justiție (CIJ), cea mai înaltă instanță a ONU, va organiza săptămâna viitoare primele audieri publice în procesul intentat de Africa de Sud împotriva Israelului.

Africa de Sud dorește ca CIJ să ordone suspendarea de urgență a operațiunilor militare din Gaza, argumentând că Israelul „s-a angajat, se angajează și este posibil să continue să se angajeze în acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza”, potrivit Curții.

Israelul a respins aceste acuzații.

Un susținător fervent al cauzei palestiniene, Africa de Sud este una dintre țările cele mai critice față de bombardamentele israeliene din Gaza, în urma atacurilor sângeroase comise de Hamas în Israel la 7 octombrie.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro