Sari direct la conținut

Ucraina își regândește modul în care mobilizează soldații, după proteste pentru a fi impuse termene pentru demobilizarea recruților

HotNews.ro
Soldați ucraineni într-o poziție de pe malul Niprului, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia
Soldați ucraineni într-o poziție de pe malul Niprului, Foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia

Ucraina elaborează reforme asupra programului său de mobilizare a soldaților, în timp ce războiul cu Rusia continuă, a declarat vineri președintele Volodimir Zelenski, relatează Reuters. În același timp, Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a spus că persoanele care au fost înrolate vor fi demobilizate în viitorul apropiat. Asta în contextul în care familiile soldaților au tot cerut demobilizarea soldaților care luptă în prima linie.

În discursul său de seară, Zelenski a spus că Statul Major a discutat despre mobilizarea și demobilizarea, rotația în Forțele Armate ale Ucrainei și problema recruților care și-au început serviciul militar înainte de invazia pe scară largă, potrivit Ukrainska Pravda.

Kievul nu dezvăluie pierderile sale de trupe sau funcționarea programului său de mobilizare care a fost în desfășurare de când Rusia și-a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022.

Zelenski a spus că a ordonat elaborarea unor propuneri pentru regândirea modului în care se face mobilizarea.

  • „Planul va fi elaborat și toate răspunsurile vor fi acolo – săptămâna viitoare voi vedea acest plan”, a spus el într-o conferință de presă.

Zelenski nu a dezvăluit detalii despre reforme. El a spus că problemele comisiilor medicale militare și centrelor de recrutare vor fi abordate.

Ucraina se confruntă cu o presiune din ce în ce mai mare asupra efortului său de recrutare în timp ce luptă cu o armată rusă mai mare.

Birourile de recrutare au fost ocazional zguduite de scandaluri care implică greșeli sau tactici de recrutare brutale.

La începutul acestei săptămâni, mai mulți parlamentari ucraineni au declarat că pregătesc un proiect de lege pentru a îmbunătăți procesul de mobilizare.

În august, Zelenski i-a demis pe toți șefii centrelor regionale de recrutare a armatei ucrainene, deoarece au fost raportate numeroase cazuri de corupție și implicare în evaziune.

Familiile soldaților mobilizați cer „termene limită pentru demobilizare”

Peste o sută de oameni s-au adunat în Piața Independenței din Kiev pe 12 noiembrie pentru a cere guvernului să stabilească termene pentru demobilizarea soldaților din prima linie, relatează Ukrainska Pravda.

„Greutatea războiului nu ar trebui să fie pe aceiași umeri”, „Noi cerem termene limită pentru demobilizare” și „Este timpul ca alții să facă un pas”, au scandat protestatarii.

Familiile soldaților strângeau semnături pentru o petiție prin care se cerea Statului Major Comandantului Suprem să facă posibilă demobilizarea soldaților care luptă în prima linie de mai bine de 18 luni.

Armata ucraineană a evaluat câți soldați vor fi demobilizați

Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională, a spus că persoanele care au fost înrolate și care și-au încheiat termenele vor fi demobilizați.

  • „Astăzi a avut loc o ședință a Statului Major al Comandantului-Șef Suprem și s-a acordat multă atenție acestei probleme pentru a ne asigura că chestiunea recrutării oamenilor de care avem nevoie pentru capacitatea de apărare a țării este abordată în mod echitabil. În ceea ce privește mobilizarea persoanelor care au fost înrolate, președintele a cerut, iar militarii au fost de acord, ca acești oameni să fie demobilizați în viitorul apropiat. Acest proces va fi realizat și am evaluat câți [oameni care urmează să fie demobilizați] sunt”, a spus Oleksii Danilov, secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională.

Danilov a spus că recruții al căror termen de serviciu s-a încheiat, dar care doresc să rămână, pot face acest lucru prin semnarea unui contract. Ceilalți vor fi demobilizați.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro