Sari direct la conținut

Curtea Constituțională a Germaniei a hotărât că pacienții cu comorbidități trebuie protejați în caz de triaj în spitale

HotNews.ro
Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse
Terapie Intensiva COVID-19, Foto: Profimedia Images / Cecilia Fabiano / LaPresse

Curtea Constituțională a Germaniei a hotărât marți că legiuitorii de la Berlin trebuie să protejeze persoanele cu dizabilități și comorbidități pentru a se asigura că ele nu sunt discriminate în cazul în care medicii din spitalele supraaglomerate sunt forțați să decidă ce pacienți vor primi tratament, relatează The Washington Post.

Curtea a stabilit de asemenea că guvernul a încălcat Constituția germană prin faptul că nu a stabilit prevederi pentru a asigura tratarea echitabilă a persoanelor cu dizabilități în cazul în care spitalele sunt nevoite să introducă triajul pacienților.

Hotărârea curții se bazează pe articolul din Constituția germană care interzice discriminarea persoanelor cu dizabilități.

Curtea germană a stabilit că legiuitorii de la Berlin trebuie să „acționeze fără întârziere” pentru a formula criterii obligatorii care să protejeze persoanele vulnerabile, fără a preciza însă modul în care acest lucru ar trebui făcut.

Plângerea asupra căreia s-au pronunțat judecătorii constituționali germani

Nouă persoane cu dizabilități și comorbidități au formulat plângerea ajunsă pe masa judecătorilor constituționali în contextul în care pandemia de COVID-19 a dus la suprasolicitarea a numeroase spitale din Germania.

Reclamanții, care au arătat că sunt într-o categorie de risc ridicat de a dezvolta o formă gravă sau de a muri din cauza COVID-19, și-au exprimat temerile că medicii vor stabili întotdeauna că reprezintă cea mai scăzută prioritate pentru un pat la terapie intensivă din cauza șansei lor mai scăzute de supraviețuire.

Protocoalele organizațiilor medicale din Germania, inclusiv cele ale asociației pentru medicină de urgență DIVI, identifică drept principal criteriu pentru triaj probabilitatea supraviețuirii pacientului, ținând cont de fragilitatea sa și eventualele comorbidități.

Cazul a ajuns la Curtea Constituțională a țării după ce o instanță inferioară l-a respins în luna iulie a anului trecut, afirmând că triajul medical ridică întrebări dificile și că nu pare un scenariu plauzibil.

Potrivit ultimelor date publicate luni de Institutul Robert Koch, 19,4% din paturile de terapie intensivă din Germania sunt ocupate de pacienți cu COVID-19.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro