Sari direct la conținut

La cât a ajuns ajutorul militar oferit de SUA Ucrainei

HotNews.ro
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia
Tancuri Abrams M1A2, Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Statele Unite au furnizat Ucrainei asistenţă militară în valoare de peste 35 de miliarde de dolari de la începerea războiului, a anunţat vineri secretarul american al apărării Lloyd Austin, la baza militară americană de la Ramstein, citat de DPA și Agerpres.

Partenerii din cadrul Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei s-au întâlnit pentru a discuta despre chestiuni precum apărarea aeriană şi muniţiile.

„Ucraina are urgent nevoie de ajutorul nostru pentru a-şi proteja cetăţenii, infrastructura şi forţele de ameninţarea rachetelor Rusiei”, a spus şeful Pentagonului, care a adăugat că Ucraina va fi sprijinită atât timp cât va fi necesar.

Lloyd Austin a spus că eforturile partenerilor au o mare contribuţie pentru Ucraina pe câmpul de luptă şi ilustrează cât de mult s-a înşelat Kremlinul.

Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei s-a mai reunit de trei ori până acum la baza militară americană de la Ramstein.

Această nouă întâlnire are loc la doar o zi după o vizită efectuată la Kiev de către secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a subliniat joi în timpul vizitei sale în capitala ucraineană că viitorul Ucrainei se află în NATO.

Discuții despre locul Ucrainei în NATO, înaintea întâlnirii din Germania

„Permiteți-mi să fiu clar: locul de drept al Ucrainei este în familia euro-atlantică. Locul de drept al Ucrainei este în NATO. Și, în timp, sprijinul nostru vă va ajuta să faceți acest lucru posibil”, a declarat Stoltenberg reporterilor în timpul unei conferințe de presă comune cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Zelenski în schimb i-a cerut șefului Alianței Nord-Atlantice să invite oficial Ucraina să devină membră și să îi ofere un calendar pentru aderare.

„Nu există nicio singură barieră obiectivă în calea deciziei politice de a invita Ucraina în alianță și acum, când majoritatea oamenilor din țările NATO și majoritatea ucrainenilor susțin aderarea la NATO, este momentul pentru deciziile corespunzătoare”, a subliniat președintele Ucrainei.

Zelenski a profitat de ocazie pentru a îndemna partenerii Ucrainei să livreze mai multe arme și muniții pentru a ajuta forțele armate ale Kievului să respingă invazia rusească.

Comentariile celor doi oficiali au atras nemulțumirea Moscovei, ministerul rus de Externe publicând vineri un comunicat în care denunță ceea ce a descris drept „apetitul în creștere” pentru arme al președintelui ucrainean.

Urmărește ultimele informații din a 422-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro