Trudeau confirmă atacul cibernetic asupra infrastructurii canadiene, dezvăluit pentru prima dată în scurgerea documentelor secrete ale Pentagonului
Infrastructura energetică canadiană nu a suferit nicio daună fizică în urma unui atac cibernetic care a fost menționat în documentele secrete americane, a declarat luni premierul Justin Trudeau, relatează Reuters.
Un grup pro-rus de hackeri ar fi putut viza infrastructura energetică a Canadei în februarie, a raportat New York Times, citând documentele scurse ale Pentagonului.
„În ceea ce privește rapoartele de atacuri cibernetice împotriva infrastructurii energetice canadiene, pot confirma că nu au existat daune fizice la nicio infrastructură energetică canadiană în urma atacurilor cibernetice”, a spus Trudeau reporterilor din Toronto, ca răspuns la o întrebare despre informațiile scurse.
Ministerul britanic al Apărării a declarat marți că există „un nivel grav de inexactitate” în presupusele scurgeri de informații clasificate ale SUA, relatează Reuters, în timp ce investigațiile americane privind documentele scurse ar putea dura luni de zile până la finalizare, spun surse citate de CNN.
„Scurgerea pe scară largă a presupuselor informații clasificate din SUA a demonstrat un nivel grav de inexactitate”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării pe Twitter.
„Cititorii ar trebui să fie precauți în a accepta acuzațiile care au potențialul de a răspândi dezinformarea”, a mai spus Ministerul britanic al Apărării.
Investigațiile guvernului SUA privind o scurgere de documente clasificate ale Pentagonului – care includ informații despre războiul din Ucraina – încep să prindă contur, Pentagonul examinând modul în care scurgerea are impact asupra securității naționale a SUA, iar Departamentul de Justiție lansând o anchetă penală pentru a stabili cine ar fi putut sta în spatele bresei.
Analiștii informațiilor din surse deschise spun că informațiile secrete extrem de sensibile ale Pentagonului au fost scurse prima dată pe chaturile gamerilor găzduite de Discord, în timpul unei dispute pe tema războiului din Ucraina.
Unele materiale care au apărut pe canalele rusești par să fi fost modificate, inclusiv numărul victimelor din conflictul din Ucraina de ambele părți, pentru a minimiza pierderile rusești și a amplifica pierderile ucrainene.
Detaliile din alte documente au fost contestate de alte țări, inclusiv afirmația că soldații francezi au fost angajați în operațiuni în Ucraina.
Asta ar putea sugera o serie de lucruri. În primul rând, informațiile nu sunt sigure și ar putea reflecta doar ceea ce agențiile americane cred că știu. Negările altor țări menționate în materiale pot fi pur și simplu un caz în care acestea mint din jenă. Cel puțin o parte din material poate fi manipulat în scopuri de dezinformare.
Cu privire la ultimul punct, Chris Meagher, un purtător de cuvânt al Pentagonului, a cerut prudență în „promovarea sau amplificarea oricăruia dintre aceste documente”, adăugând că „se pare că informațiile au fost manipulate”.