Sari direct la conținut

Primul deces de gripă aviară la om a fost înregistrat în China

HotNews.ro
O femeie din China, primul caz cunoscut de deces din cauza gripei aviare H3N8, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia
O femeie din China, primul caz cunoscut de deces din cauza gripei aviare H3N8, Foto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

O femeie a murit în China din cauza gripei aviare H3N8, un virus care circulă din 2002 și nu a avut până acum victime umane cunoscute, a anunțat marți Organizația Mondială a Sănătății (OMS), relatează AFP.

Virusul H3N8, care a apărut pentru prima dată pe continentul nord-american, a fost considerat până acum capabil să fie transmis la cai, câini și lei de mare.

Nu a fost detectat la oameni până la primele două cazuri non-letale din China, în aprilie și mai 2022.

Femeia decedată avea 56 de ani și era din provincia Guangdong din sud-estul Chinei.

Ea s-a îmbolnăvit pe 22 februarie, a fost internată cu pneumonie severă pe 3 martie și a murit pe 16 martie, potrivit OMS.

„Pacienta avea predispoziții multiple. Avea antecedente de expunere la păsări de curte înainte de debutul bolii și de păsări sălbatice în jurul casei sale”, a spus organizația într-un comunicat.

„Niciunul dintre contactele apropiate ai acestui caz nu a dezvoltat o infecție sau simptome de boală la momentul redactării acestui raport”, a spus OMS.

Virusul nu se transmite între oameni

Posibila cauză de contaminare ar fi putut fi o vizită la o piață de păsări vii, dar „sursa exactă a acestei infecții rămâne de stabilit, precum și legătura dintre acest virus și celelalte gripe aviare de tip A (H3N8) care circulă în mediul înconjurător,” a spus OMS.

Organizația a subliniat că datele disponibile au arătat că acest virus nu se transmite între oameni și că, prin urmare, „riscul de răspândire a acestuia la nivel național, regional și global este considerat a fi scăzut”.

OMS a subliniat însă necesitatea monitorizării constante din cauza mutațiilor permanente ale virusurilor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro