Sari direct la conținut

Rusia acuză armata americană că recrutează jihadiști din Al-Qaeda și ISIS ca să o atace

HotNews.ro
Serghei Nariskin alaturi de ministrul apararii Serghei Soigu, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images
Serghei Nariskin alaturi de ministrul apararii Serghei Soigu, Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia Images

Rusia acuză armata americană că recrutează militanți jihadiști afiliați ISIS pentru a comite atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și al fostelor state sovietice ce fac parte din Comunitatea Statelor Independente, relatează TASS.

„Conform datelor credibile primite de Serviciul de Informații Externe al Federației Ruse (SVR), armata americană recrutează activ militanți din grupurile jihadiste afiliate Statului Islamic și Al-Qaeda să comită atacuri teroriste pe teritoriul Rusiei și în țările CSI”, afirmă un comunicat remis luni presei de către serviciul condus de Serghei Narîșkin, șeful spionajului rusesc.

SVR susține că au fost selectați 60 de astfel de teroriști „cu experiență în operațiuni de luptă în Orientul Mijlociu” și că aceștia urmează „un curs de pregătire accelerată” la baza americană de la Al-Tanf din Siria, unde le-ar fi predate abilități de fabricare și utilizare a dispozitivelor explozive improvizate, „precum și metode de desfășurare a activităților subversive și de sabotaj”.

„Se acordă o atenție deosebită planificării atacurilor asupra instalațiilor bine păzite, inclusiv misiunilor diplomatice străine”, mai susține SVR, adăugând că Statele Unite intenționează să îi transfere pe militanți pe teritoriul Rusiei și al statelor învecinate în grupuri de mici dimensiuni.

Spionajul rusesc susține că SUA pregătesc atacuri teroriste împotriva vecinilor săi

Din Comunitatea Statelor Independente (CSI), o organizație regională creată după destrămarea URSS, fac parte 9 dintre cele 15 foste republici federale sovietice: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan și Uzbekistan.

Deși Republica Moldova face oficial parte din organizație, Chișinăul nu participă la reuniunile sale și a pus în discuție părăsirea sa.

SVR susține că presupușii jihadiști recrutați și instruiți de armata Statelor Unite „vor fi însărcinați cu pregătirea și desfășurarea atacurilor teroriste împotriva diplomaților, funcționarilor publici, forțelor de ordine, ofițerilor și personalului forțelor armate”.

„Fiind obsedați de ideea nebună de a ‘sângera’ Rusia, strategii de la Washington consideră că este acceptabil să folosească teroriștii direct pentru scopurile lor murdare. Astfel de acțiuni pun Washingtonul la egalitate cu cele mai mari grupuri teroriste internaționale”, conchide comunicatul remis presei de SVR.

Acesta a venit după ce înspre sfârșitul lunii ianuarie FSB, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei, a susținut că a oprit alături de procurorii ruși „comunități” de susținători ai organizației jihadiste „Statul Islamic” (ISIS) care transportau militanți în Ucraina pentru a lupta de partea forțelor ucrainene.

Urmărește ultimele evoluții din a 355-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro