Sari direct la conținut

Rusia susține că a folosit de trei ori racheta hipersonică Kinzhal în Ucraina. „Au caracteristici excepționale"

HotNews.ro
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia
Ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, Foto: Vadim Savitsky / TASS / Profimedia

Rusia a desfășurat rachete hipersonice Kinzhal (Dagger) de trei ori în cursul a ceea ce Moscova numește o „operațiune militară specială” în Ucraina, a declarat duminică ministrul apărării, Serghei Șoigu, potrivit Reuters.

Rachetele Kinzhal fac parte dintr-o serie de noi arme hipersonice pe care președintele Vladimir Putin le-a prezentat în 2018 într-un discurs belicos în care a spus că pot lovi aproape orice punct din lume și pot eluda un scut antirachetă construit de SUA.

Serghei Șoigu a declarat la televiziunea de stat că rachetele s-au dovedit eficiente în a lovi ținte de mare valoare în toate cele trei ocazii, spunând că sunt fără comparație și ca fiind aproape imposibil de doborât atunci când sunt în zbor.

„Am desfășurat-o de trei ori în timpul operațiunii militare speciale”, a declarat Șoigu într-un interviu difuzat de Rossiya 1. „Și de trei ori a arătat caracteristici excepționale”.

Marina rusă va primi rachete hipersonice Zircon

Rusia a folosit pentru prima dată sistemul Kinzhal în Ucraina la aproximativ o lună după ce a trimis zeci de mii de soldați pe teritoriul vecinului său, lovind un mare depozit de armament din regiunea Ivano-Frankivsk din vestul Ucrainei.

Săptămâna aceasta, ministerul rus al apărării a declarat că trei avioane de război MiG-31E echipate cu rachete Kinzhal au fost relocate în regiunea Kaliningrad, o exclavă rusă de pe coasta baltică situată între Polonia și Lituania, membre ale NATO și ale Uniunii Europene.

Cu ocazia Zilei Marinei Rusiei, la sfârșitul lunii trecute, Putin a anunțat că marina va primi ceea ce el a numit „formidabilele” rachete de croazieră hipersonice Zircon în următoarele luni.

Rachetele pot călători cu o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului, depășind apărarea aeriană.

––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro