Cei treizeci de miniștri de externe din NATO discută marți la Riga cum să răspundă masării de trupe rusești la granița cu Ucraina
Miniștrii de externe ai NATO vor discuta marți posibilele intenții ale președintelui Vladimir Putin în privința trupelor rusești masate la granițele Ucrainei și despre răspunsul pe care ar trebui să-l dea Alianța, în timp ce Belarus a anunțat exerciții militare comune cu Rusia, transmite Reuters.
Secretarul de stat american Antony Blinken este așteptat să îi informeze pe cei 29 de omologi ai săi din NATO cu privire la perspectiva serviciilor de informații americane privind flancul estic al alianței și Ucraina, care nu este membră NATO, în timpul reuniunii din capitala letonă, Riga.
„Nu avem nicio claritate cu privire la intențiile (Rusiei), dar ceea ce știm este că există o concentrare neobișnuită de forțe militare rusești în apropierea Ucrainei”, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„Vedem capabilități importante, vedem unități blindate, drone, sisteme de război electronic și vedem zeci de mii de soldați ruși pregătiți de luptă”, a spus el după ce a vizitat trupele NATO care au făcut exerciții de luptă cu tancuri camuflate și muniție reală într-o pădure înzăpezită la nord de Riga.
Alianța militară occidentală este alarmată de prezența militară rusă la granițele Ucrainei, a doua masare de trupe din acest an.
În luna mai, trupele rusești numărau 100.000 de soldați la granița cu Ucraina, cel mai mare număr de la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, potrivit oficialilor occidentali.
Luni, Belarus a anunțat exerciții militare comune cu Rusia la granița sa cu Ucraina și a acuzat NATO că își consolidează capacitățile ofensive în apropierea granițelor sale.
Președintele Alexander Lukașenko, pe care Occidentul îl acuză că încearcă să divizeze Uniunea Europeană prin trimiterea de migranți din Orientul Mijlociu la granița cu Polonia, a avertizat că Minskul nu va sta pe margine în cazul unui război total.
„Este clar de partea cui va fi Belarusul”, a spus el, referindu-se la Rusia, al cărei sprijin financiar și politic l-a ajutat să facă față unor proteste uriașe după alegerile prezidențiale contestate din august anul trecut.