Sari direct la conținut

Noua ofertă expozițională a Muzeului Municipiului București

HotNews.ro
Ofertă expozițională MMB, Foto: Afis
Ofertă expozițională MMB, Foto: Afis

Muzeul Muzeul Municipiului București si-a înnoit oferta expoziționala astfel încât să ofere diversitate, calitate și aducerea in atentia publicului a unor însemnate documente și obiecte din arhivă și depozite.

Nu mai puțin de opt noi expoziții au fost deschise la Palatul Suțu, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici și Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu pe parcursul lunii iulie, alte două adăugându-se de la începutul lunii august la Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck și Muzeul Dr. Nicolae Minovici.

La Palatul Suțu (Bd. Ion C. Bărtianu nr. 2), cu excepția expoziției permanente „Timpul Orașului” și capodoperelor picturii românești expuse în spațiul Pinacotecii sub genericul „Natură moartă, natură vie”, întregul spațiu s-a reconfigurat.

Expoziția tematică „Bucureștiul medieval al familiei Mavrocordat” este realizată în jurul frescelor de la Mănăstirea Văcărești și reînvie convingător imaginea Capitalei într-o epocă fascinantă, care a pregătit trecerea la modernitatea românească.

Apoi, Studii de perspectivă realizate de Gheorghe Tattarescu, veritabile mărturii pentru valorificarea patrimoniului și cercetarea istoriei învățământului artistic instituționalizat, relevă un segment vizual inedit din biografia artistului, din perioada studiilor sale la Academia San Luca din Roma, Italia (1845-1851).

Medalionul „Nicolae Grigorescu și poetica imaginii” oferă privirii iubitorilor de artă un număr de șase tablouri ale marelui nostru pictor, care se adaugă și completează expoziția tematică „Natură moartă, natură vie. Capodopere din colecția Pinacotecii Municipiului București”.

Expoziția „Reclama modelează lumea. Un itinerar prin colecțiile MMB” invită la o plimbare nostalgică în jurul reclamelor – o expresie a timpurilor trecute – pentru a descoperi modul în care reclama a modelat și continuă să modeleze lumea noastră.

Există și două săli, special amenajate, care sunt dedicate recuperării memoriei unui muzeu odinioară foarte cunoscut și apreciat în București, care a fost considerat cel mai valoros muzeu de artă din România începutului de secol XX. „Muzeul Simu și Pinacoteca București” este titlul celei mai recente expoziții tematice deschisă la Palatul Suțu.

La parter, oaspeții pot vedea lucrările expuse în cadrul Salonului BD – „Povești din București în Benzi Desenate”, salon ajuns la cea de-a VII-a ediție. Invitatul acestei ediții este artistul francez de origine italiană, Giuseppe Manunta, care a publicat numeroase benzi desenate în spațiul franco-belgian. Foarte recent s-a adăugat proiectul educațional realizat de Aletheea – Școala Privată în parteneriat cu Delegația Valonia-Bruxelles în România: Expoziția de benzi desenate „Spirou4Rights”.

Muzeul Municipiului București oferă publicului și o expoziție outdoor instalată pe gardul Observatorului Astronomic (Bd Lascăr Catargiu nr. 21), ce poartă titlul „Istoria Observatorului Astronomic Amiral Vasile Urseanu”. Lecturând conținutul afișat pe panouri, vizitatorii află istoria Observatorului din 1908 până în 2020 și pot vedea imagini de la importante evenimente astronomice studiate de pe terasa și din cupola amiralului.

Dacă la Muzeul de Artă Populară dr. Nicolae Minovici, pe întreg parcursul lunii iulie, a putut fi admirată o piesă unică în patrimoniul instituției, o icoană pictată pe sticlă reprezentându-l pe Sfântul Ilie, realizată în secolul XIX într-un atelier din Șcheii Brașovului, în luna august „Obiectul lunii” este reprezentat de vaza cu motivul horei de la atelierul urban Gheorghe Niculescu, artistul care a contribuit la producerea mozaicului Fântânii Miorița din fața Vilei Minovici, după design-ul Miliței Petrașcu.

Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu Storck (Str. Vasile Alecsandri nr. 16) integrează în luna august 20 de lucrări deosebite din Colecția de artă grafică realizată de Carol Popp de Szathmári, rar expuse din cauza unor condiții speciale de conservare. Ele pot fi admirate chiar în interiorul muzeului, ca o continuare a conceptului expozițional de promovare a caselor–atelier de artist, dezvoltat de Secția Artă pe parcursul anului 2019 prin expoziții medalion precum „Magia liniei. Ligia Macovei și lirica eminesciană”, „Grafică de călătorie. Cecilia Cuțescu Storck” sau „Aman negativ”. Noul proiect se numește „Carol Popp de Szathmári, desenator și acuarelist”.

„Trebuie să ne păstrăm abilitatea de a rămâne competitivi. Lumea noastră se schimbă. Timpul trăit devine cea mai importantă investiție. Și dorința cu cea mai mare greutate. Urmează timpul oferit celuilalt și familiei, aflat în mers sincron cu timpul profesiei. Totul va orbita în jurul acestei ecuații: timpul trăit și timpul profesional. Rezultatul dorit este echilibrul interior și deschiderea continuă spre nou, către exterior. Aceasta va deveni curând o realitate, care va transcende vârste, spații culturale, de gen sau confesiune”, a declarat Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro