Sari direct la conținut

Giuliani își pierde licența de avocat din New York după ce a sprijinit afirmațiile false ale lui Trump privind alegerile din 2020

HotNews.ro
Rudy Giuliani și-a pierdut marți licența de avocat din New York, după ce o curte de apel a statului a constatat că a mințit susținând că alegerile prezidențiale din 2020 au fost furate clientului său, fostul președinte republican al SUA Donald Trump, potrivit Reuters.
Rudy Giuliani, Foto: CQ-Roll Cal / ddp USA / Profimedia Images
Rudy Giuliani, Foto: CQ-Roll Cal / ddp USA / Profimedia Images

Curtea a constatat că Giuliani, în vârstă de 80 de ani, fostul primar al New York-ului care a fost avocatul personal al lui Trump, „a atacat fără temei și a subminat integritatea procesului electoral al acestei țări” și „a contribuit activ la conflictul național care a urmat alegerilor prezidențiale din 2020, fapt pe care nu-l regretă deloc”.

Giuliani a fost unul dintre principalii susținători ai afirmațiilor false conform cărora înfrângerea lui Trump în fața democratului Joe Biden în 2020 a fost rezultatul unei fraude electorale generalizate.

Un purtător de cuvânt al lui Giuliani a declarat că acesta va face apel la decizie, numind-o „coruptă politic și ideologic”. Giuliani a susținut anterior că a crezut că declarațiile sale erau adevărate și că nu a intenționat să răspândească afirmații false.

Giuliani, care în anii 1980 a fost procuror general în Manhattan, a fost suspendat de la exercitarea profesiei de avocat în New York din 2021, după asaltul susținătorilor lui Trump din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului SUA. El se confruntă, de asemenea, cu probleme la Washington, unde un grup de etică a recomandat să fie exclus din barou.

Giuliani a fost acuzat că a făcut declarații false în fața instanțelor, a legislatorilor și a publicului în timp ce era avocatul lui Trump. Instanța a citat afirmațiile false ale lui Giuliani cu privire la persoane decedate care au apărut că au votat și la falsificarea voturilor de către lucrătorii electorali la o unitate din Georgia.

Giuliani a intrat sub protecția legii falimentului în decembrie, după ce a fost obligat să plătească 148 de milioane de dolari într-un proces de defăimare intentat de cei doi lucrători electorali din Georgia pe care i-a acuzat de falsificarea voturilor.

Luni, Giuliani a cerut unui judecător de faliment din SUA să transforme cazul său de faliment într-o lichidare în conformitate cu capitolul 7, ceea ce ar face ca un administrator numit de instanță să fie însărcinat cu vânzarea activelor sale pentru plata creditorilor.

Giuliani se confruntă, de asemenea, cu acuzații penale în Georgia și Arizona pentru sprijinirea eforturilor lui Trump de a submina alegerile, inclusiv prin aranjarea unor liste de electori prezidențiali care s-au angajat să voteze pentru Trump în statele pe care le-a pierdut în fața lui Biden.

Giuliani a pledat nevinovat și a calificat acuzațiile drept motivate politic.

INTERVIURILE HotNews.ro