Sari direct la conținut

Lula spune că moartea lui Navalnîi ar trebui investigată înainte de a da vina pe Putin

HotNews.ro
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images
Luiz Inacio Lula da Silva, Foto: Ken Cedeno / UPI / Profimedia Images

Președintele Braziliei, Luiz Inacio Lula da Silva, a declarat duminică că ar trebui să se desfășoare o anchetă amănunțită în cazul morții proeminentului critic al Kremlinului, Alexei Navalnîi, înainte de a lansa orice acuzații, informează Reuters.

Declarațiile sale în contrast puternic cu criticile aspre și rapide ale liderilor occidentali la adresa Rusiei în legătură cu moartea lui Navalnîi într-o colonie penală din Arctica.

Președintele american Joe Biden a declarat că președintele rus Vladimir Putin și „bătăușii săi” sunt responsabili.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a respins aceste acuzații ca fiind inacceptabile.

În cadrul unei conferințe de presă după ce a participat la un summit al Uniunii Africane la Addis Abeba, Etiopia, Lula a declarat că abținerea de la a lua o poziție cu privire la această moarte în acest moment a fost o chestiune de „bun simț”.

„Un cetățean a murit în închisoare, nu știu dacă era bolnav sau avea probleme”, a declarat Lula. „A face o acuzație înseamnă să trivializezi. Sper că un medic legist va oferi o explicație pentru motivul pentru care individul a murit, asta e tot.”

Comentariile lui Lula au reflectat modul în care unele națiuni nu s-au alăturat Occidentului în eforturile sale de a-l izola profund pe Vladimir Putin din cauza invaziei din Ucraina și a altor probleme.

Lula a cerut în repetate rânduri pace în Ucraina și spune că Rusia nu ar fi trebuit să invadeze. Dar el spune că Statele Unite au prelungit inutil războiul.

Mama lui Navalnîi a fost anunțată sâmbătă că fiul ei a fost lovit de „sindromul morții subite” și că trupul său nu va fi predat familiei până când nu se va finaliza o anchetă, a declarat echipa sa.

În timpul conferinței de presă, Lula a pledat pentru ca Sudul global să își afirme locul cuvenit în economie, politică și cultură, subliniind importanța blocului BRICS în acest scop.

Acest grup, format din Brazilia, Rusia, China, India și Africa de Sud, s-a extins oficial în ianuarie prin includerea Egiptului, Etiopiei, Iranului, Arabiei Saudite și Emiratelor Arabe Unite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro