Sari direct la conținut

Scriitorul Jean-Michel Maulpoix, condamnat la închisoare pentru violențe conjugale

HotNews.ro
violenta domestica, Foto: GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia
violenta domestica, Foto: GODONG / BSIP / BSIP / Profimedia

​Jean-Michel Maulpoix, care a primit Premiul Goncourt pentru poezie în 2022, a fost condamnat marți de instanța penală de la Strasbourg la 18 luni de închisoare pentru violență domestică împotriva soției sale care, de asemenea, urmărită penal, a fost achitată, relatează AFP.

Faptele s-au referit la mai multe episoade de violență, „certuri obișnuite”, după spusele lui Jean-Michel Maulpoix, care se întind pe o perioadă din ianuarie 2020 până în august 2023. Înregistrări audio și video au fost redate în sala de judecată.

Procurorul a cerut o pedeapsă de 18 luni de închisoare cu suspendare împotriva autorului și o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare împotriva soției.

„Am avut o atitudine complet diferită, mi-am recunoscut vinovăția, iar soția mea a refuzat să o recunoască pe a ei”, a declarat Jean-Michel Maulpoix, în vârstă de 71 de ani, pentru AFP.

„A dat roade pentru ea, deoarece nu a fost condamnată. Cu toate acestea, au existat mai multe mărturii convergente, în special ale celor doi copii ai noștri, care au spus fără ambiguitate că această violență este reciprocă”.

Dubla decizie a instanței este „greu de înțeles”, a comentat Clément Dezempte, avocatul lui Jean-Michel Maulpoix, care a vorbit despre un „dublu standard”. „Decizia de achitare ridică semne de întrebare, au fost câteva elemente obiective care în opinia mea au atestat vinovăția” soției, a spus el pentru AFP.

Pentru Annabelle Macé, avocatul soției, care respinge această abordare, clienta ei i-a provocat lui Jean-Michel Maulpoix doar „răni de apărare” în timpul violenței. Clienta ei „este mulțumită și uşurată că a fost recunoscută ca victimă”, a declarat ea.

Parchetul din Strasbourg a indicat că studiază posibilitatea de a face recurs la această achitare.

Cuplul, care are doi copii de 14 și 17 ani, divorțează în prezent. Potrivit ambelor părți, violența de lungă durată a început cu mult înainte de faptele menționate în instanță.

În 2006, Jean Michel Maulpoix a fost condamnat la o amendă pentru defăimare, după ce a transmis pe site-ul său personal o mărturie referitoare la violența poliției.

Fost student al École Normale Supérieure de Saint-Cloud, profesor asociat de litere, Jean-Michel Maulpoix este și profesor emerit la Universitatea Sorbonne Nouvelle.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro