Sari direct la conținut

Alegerile din Franța alertează piețele financiare. „Finanțele publice vor continua să se deterioreze. Doar viteza cu care se va întâmpla este neclară”

HotNews.ro
Emmanuel Macron și Marine Le Pen, Foto: JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia
Emmanuel Macron și Marine Le Pen, Foto: JEANNE ACCORSINI / Sipa Press / Profimedia

Cei mai importanți oameni de afaceri francezi s-au reunit vineri și sâmbătă la Aix en Provence, îngrijorați de faptul că în urma alegerilor de duminică reformele din ultimii ani ar putea fi stopate, iar Franța se va confrunta cu un val de falimente și proteste, scrie Reuters.

Partidele de extremă dreapta și stânga vor să anuleze unele dintre reformele lui Macron, de la creșterea vârstei de pensionare până la eliminarea impozitului pe avere pe activele financiare.

Alegătorii ar putea da partidului lui Macron o înfrângere decisivă într-un scrutin despre care sondajele sugerează că vor oferi extremei drepte cele mai multe locuri în parlament.

„Suntem foarte îngrijorați de ceea ce se va întâmpla”, a declarat Ross McInnes, președintele companiei aerospațiale Safran, pentru Reuters. „Orice configurație politică va ieși din votul de duminică, probabil că suntem la sfârșitul unui ciclu de reforme care a început acum zece ani”.

În timp ce liderii de afaceri s-au descurcat în vârful degetelor în jurul subiectului alegerilor în panourile publice, ei nu și-au ascuns anxietatea pe margine față de ascensiunea atât a extremei drepte, cât și a extremei stângi.

„Nimic bun nu iese niciodată din haos. Nu știu ce se va întâmpla, dar Franța este o țară care a mai văzut tulburări sociale înainte”, a spus șeful unui mare grup industrial francez.

Alegerile din Franța mai confirmă și importanța Franței pe piețele europene de credit.

Fie că este vorba de blue-chip sau de obligațiuni, piețele de credit au fost lovite după ce decizia președintelui francez din 9 iunie a aruncat țara în haos politic. Indicele crossover al IHS Markit al credit default swaps, un indicator cheie al riscului de credit european, a avut cea mai mare creștere anuală an săptămâna trecută, cu 42 de puncte de bază.

Motorul acestei creșteri este Franța. Investitorii sunt îngrijorați de faptul că cheltuielile publice ale Franței vor scăpa de sub control dacă partidul Marinei Le Pen va ajunge să domine parlamentul. Ministrul francez de Finanțe Bruno Le Maire a avertizat că un astfel de scenariu ar aminti de fostul prim-ministru britanic Liz Truss, ale cărui politici expansioniste au șocat piețele și au provocat o prăbușire a obligațiunilor corporative în lire sterline.

Totuși, cel mai apropiat aliat al lui Le Pen, Jordan Bardella, insistă că partidul Mitingul Național va stabiliza finanțele publice ale Franței.

De asemenea, stânga franceză și-a propus să stopeze cei șapte ani de reforme ai lui Macron, punând țara pe un drum care ar duce la o coliziune cu Uniunea Europeană din cauza politicii fiscale.

„Ceea ce este foarte probabil este ca finanțele publice ale Franței să continue să se deterioreze. Viteza este neclară, dar direcția este foarte clară. Impactul asupra economiei franceze este probabil negativ”, a spus Gilles Pradere, manager senior cu venit fix la RAM Active Investments

Engie SA, Emeria Sasu și Societe Generale SA au fost printre companiile ale căror obligațiuni au fost cele mai afectate.

Băncile franceze precum BNP Paribas SA, Societe Generale SA și Credit Agricole SA sunt deosebit de vulnerabile. Ca și în alte națiuni, ele tind să fie privite ca un proxy pentru economia țării. Ei dețin, de asemenea, un volum considerabil de obligațiuni guvernamentale, care au fost lovite puternic de vânzările recente.

Costul protecției împotriva neîndeplinirii obligațiilor de plată a datoriei unora dintre cele mai mari bănci a crescut mai mult decât cel al colegilor din zona euro de la convocarea alegerilor, potrivit datelor compilate de Bloomberg.

„Credem că situațiile financiare ar putea fi supuse unei presiuni suplimentare în alegerile generale din Franța”, a declarat Elisa Belgacem, strateg de credit la Generali Investments. „Se spune că extrema dreaptă este ostilă generației de energie regenerabilă”, a spus ea.

INTERVIURILE HotNews.ro