Sari direct la conținut

Alianța stângii câștigă surprinzător alegerile legislative din Franța și revendică formarea guvernului / Coaliția lui Macron, pe locul doi / Extrema-dreaptă a lui Le Pen, împinsă pe trei – rezultate oficiale

HotNews.ro
Alianța stângii câștigă surprinzător alegerile legislative din Franța și revendică formarea guvernului / Coaliția lui Macron, pe locul doi / Extrema-dreaptă a lui Le Pen, împinsă pe trei – rezultate oficiale
Suportei ai alianței stângii, adunați în Paris. FOTO: Louise Delmotte / AP / Profimedia

Alianța formată de stânga radicală, socialiști, ecologiști și comuniști a câștigat alegerile legislative din Franța cu 182 de locuri în camera inferioară a parlamentului, arată rezultatele oficiale parțiale, publicate după al doilea tur de scrutin de duminică, citate de AFP, Le Monde și Reuters. Blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron a sosit pe locul doi cu 168 de locuri, urmat pe locul trei de extrema-dreaptă a lui Marine Le Pen (și de aliații săi), cu 143 de locuri. Rezultatul generează un parlament fără majoritate clară și incertitudine pentru viitor.

HotNews a transmis LIVE ziua electorală din Franța:

Rezultatele finale comunicate de Ministerul de Interne arată că Noul Front Popular – alianța de stânga – a obținut 182 de locuri, Ensemble – alianța de centru a lui Macron – 168, iar Adunarea Națională (RN) a lui Le Pen și aliații – 143.

Republicanii, partidul conservator, au obținut 45 de locuri.

Partidele din Noul Front Popular – format din partidul de extremă stânga Franța Nesupusă (LFI), Verzii, Partidul Socialist și cel Comunist – s-au întâlnit peste noapte pentru primele discuții privind modul de acțiune.

Jean-Luc Melenchon, liderul mișcării LFI, a declarat că noul prim-ministru ar trebui să provină din NFP. Cu toate acestea, blocul nu are lider, iar partidele sale sunt puternic divizate cu privire la persoana pe care ar putea-o alege ca premier.

Rezultatele oficiale parțiale pentru principalele partide, comunicate de Ministerul de Interne (mai sunt trei locuri de repartizat din totalul de 577):

Noul front Popular (alianța de stânga): 181 de locuri

Ensemble (blocul centrist prezidențial): 166 de locuri

RN (extrema dreaptă + aliații săi): 143 de locuri

Republicanii (conservatori): 45 de locuri

Imaginile zilei:

Susținătorii stângii au sărbătorit victoria la Paris. FOTO: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Premierul Gabriel Attal a anunțat că luni își va depune demisia. FOTO: Gabrielle CEZARD / Sipa Press / Profimedia
Înfrânt, liderul RN Jordan Bardella a criticat alianța formată împotriva extremei-drepte: Artur Widak / AFP / Profimedia
Unele manifestații și incidente au izbucnit după alegeri în Paris și în alte orașe. FOTO: Aurelien Morissard / AP / Profimedia

Dacă rezultatele sunt clare, ce urmează este mai incert: însă încercăm să explicăm aici.

Alegerile au generat practic un parlament împărțit în trei mari grupuri – stânga, centriștii și extrema dreaptă, cu platforme extrem de diferite și fără nicio tradiție de a lucra împreună.

Constituția spune că următoarele alegeri legislative mai pot fi organizate după un an, așa că partidele și președintele Macron trebuie să găsească o soluție pentru a guverna.

Ar putea urma săptămâni sau luni până la formarea unui nou guvern și oricum, este neclar deocamdată ce formă va avea și cum va funcționa, fără o majoritate stabilă.

Tensiuni au izbucnit duminică seara între poliție și manifestanți la Rennes și Nantes, unde câteva mii de persoane au mărșăluit după ce au sărbătorit rezultatele alegerilor legislative, potrivit jurnaliștilor Agenției France-Presse (AFP) prezenți la fața locului. La Rennes, o mie de persoane, 750 potrivit prefecturii, s-au adunat la începutul serii în Place de la République. Această adunare fusese interzisă de prefectură, iar poliția era prezentă în număr mare, potrivit unui jurnalist AFP.

La Nantes, câteva mii de persoane s-au adunat, de asemenea, pentru a urmări rezultatele în centrul orașului, într-o atmosferă festivă, a constatat un jurnalist AFP.

În Lyon au izbucnit ciocniri între manifestanți și poliție.

Manifestații au avut loc și în Marsilia.

Edouard Philippe, fost premier și lider al partidului centrist Horizons, a făcut apel duminică seară la construirea unui proiect coerent, fără extrema-dreaptă și stângă.

„Va trebui să ascultăm țara, să privim lumea și realitatea în față și să muncim din greu pentru a propune poporului francez un proiect coerent, solid”, a spus el.

„Această muncă, sunt gata să spun, nu poate fi munca unui singur om sau a unui mic grup de experți, ci trebuie să reunească cea mai largă gamă posibilă de inteligență și experiență”, a continuat el.

„Credibilitatea țării noastre ar putea fi afectată de acest lucru, iar forțele politice centriste trebuie să facă fără compromisuri un acord pentru a stabiliza politica, dar fără Franța Nesupusă și RN”, a mai spus Philippe.

Cum arată ultimele estimări Ipsos:

Noul Front Popular (alianța stângii): 171-187 de locuri

Ensemble (blocul centrist al lui Macron): 152-163 de locuri

Adunarea Națională (extrema dreaptă) și aliații săi: 134-152 locuri

Noul Front Popular – alcătuit din Franța Nesupusă (LFI – stânga radicală), Partidul Socialist, Partidul Verzilor și Partidul Comunist – nu a anunțat cine va fi alegerea sa pentru prim-ministru. Asta și pentru că partidele aliate nu au hotărât acest lucru.

Reuters a realizat o scurtă prezentare a principalelor persoane care formează această Alianță de stânga.

Jean-Luc Melenchon – Franța Nesupusă, Marine Tondelier – lidera Verzilor, Raphael Glucksmann – Partidul Socialist și Laurent Berger, fost lider sindical, sunt câteva dintre persoanele cheie.

Președintele Emmanuel Macron se află într-o situație „nesustenabilă“, a declarat duminică Marine Le Pen.

Le Pen a declarat că RN a pierdut doar din cauza votului tactic dintre PNL și tabăra lui Macron.

„Victoria noastră a fost doar amânată”, a declarat ea la TF1 TV.

Premierul Gabriel Attal a anunțat că luni își va înainta demisia, observând că tabăra sa politică nu dispune de o majoritate.

Sora lui Marine Le Pen, Marie-Caroline Le Pen, a pierdut alegerile pentru un mandat parlamentar într-o circumscripție din vestul Franței, scrie Reuters, care citează datele oficiale.

În acest timp, nepoata lui Marine Le Pen, Marion Marechal, a declarat la BFMTV că acest parlament nu este reprezentativ pentru ceea ce gândesc francezii.

Donald Tusk, prim-ministrul polonez, a declarat că există „dezamăgire” la Moscova și „ușurare” la Kiev, cu referire la vechea poziție pro-rusă exprimată de Le Pen.

„Suficient pentru a fi fericit la Varșovia”, a adăugat el.

Președintele francez Emmanuel Macron analizează în prezent ultimele rezultate ale alegerilor și va aștepta ca imaginea completă să apară, înainte de a lua următoarele decizii necesare, a declarat duminică președinția franceză.

„Președintele, în calitate de garant al instituțiilor noastre, va respecta alegerea poporului francez“, a adăugat declarația.

Jordan Bardella, liderul formal al RN, a deplâns „alianța dezonoarei” care „privează poporul francez de o politică de redresare”.

El a denunțat „alianțele profane” dintre tabăra prezidențială și stânga, care, în opinia sa, au condus la înfrângerea partidului său.

„Din păcate, alianța dezonoarei și aranjamentele electorale adoptate de Emmanuel Macron și Gabriel Attal cu extrema stângă privează”, alegătorii de un guvern RN, a declarat Bardella, într-un atac la adresa frontului republican.

În opinia sa, „aceste acorduri electorale aruncă Franța în brațele lui Mélenchon”.

Cu toate acestea, el a salutat „impulsul din spatele RN, care l-a pus în frunte în primul tur” și i-a permis să obțină un număr istoric de deputați.

„Voi fi acolo pentru voi”, a spus el, spunând alegătorilor partidului că „în seara asta totul începe”.

„Voi fi acolo, pentru voi, cu voi, până când vom câștiga. În seara aceasta, o lume veche a căzut și nimic nu poate opri un popor care a început să spere din nou”, a conchis el.

Alegerile parlamentare franceze au fost o victorie a Noului Front Popular (NFP) și trebuie astfel să unească majoritatea francezilor, a declarat duminică liderul socialist francez Olivier Faure, în urma victoriei neașteptate a NFP în alegeri.

„Vom avea o singură busolă: programul Noului Front Popular”, le-a spus Faure susținătorilor, adăugând că politica președintelui francez Emmanuel Macron nu trebuie continuată și că contestata sa reformă a pensiilor trebuie anulată.

Distribuția voturilor între partide:

Alianța stângii Noul Front Popular: între 68 și 74 de locuri pentru Franța Nesupusă a lui Melenchon, între 63 și 69 de locuri pentru Partidul Socialist, între 32 și 36 de locuri pentru ecologiști.

În tabăra prezidențială Ensemble, partidul Renaissance ar președintelui ar obține între 95 și 105 mandate, MoDem între 31 și 37, iar Horizons între 24 și 28.

În ceea ce privește Adunarea Națională (RN) și aliații săi, RN ar obține între 120 și 136 de locuri, iar fracțiunea partidului Les Républicains aliată cu partidul lepenist, între 12 și 16 locuri.

Republicanii, la rândul lor, ar obține între 57 și 67 de locuri.

Jean-Luc Mélenchon, fondatorul partidului de extremă stânga Franța Nesupusă, s-a adresat susținătorilor, declarând că Emmanuel Macron ar trebui să ceară NFP să formeze un guvern.

Înfrângerea lui Macron este confirmată, a spus Melenchon, care a subliniat că premierul Gabriel Attal trebuie să demisioneze.

Jean-Luc Melenchon, fondatorul partidului Franța Nesupusă: Thomas Padilla / AP / Profimedia

Extrema-dreaptă este departe de o majoritate, dimpotrivă, a observat el.

Cum arată rezultatele estimate după închiderea urnelor

Coaliția de stânga din Franța, Noul Front Popular (NFP), a câștigat cele mai multe locuri în al doilea tur de scrutin al alegerilor parlamentare, au anunțat duminică cele mai importante institute de sondaje.

O estimare IFOP pentru radiodifuzorul TF1 a arătat că NFP ar putea obține 180-215 locuri în parlament în al doilea tur de scrutin, în timp ce un sondaj Ipsos pentru France TV a estimat 172-215 locuri pentru blocul de stânga.

Un sondaj Opinionway pentru CNews TV a afirmat de asemenea că Noul Front Popular ar obține 180-210 locuri, în timp ce un sondaj Elabe pentru BFM TV a preconizat un interval de 175-205 locuri pentru acesta.

Conform acestor sondaje, blocul centrist al președintelui Emmanuel Macron este pe locul doi, la mică distanță în fața partidului Adunarea Națională (RN) al lui Marine Le Pen.

Un parlament fără majoritate

Dacă va fi confirmat, rezultatul va genera un parlament divizat în trei grupuri mari cu platforme extrem de diferite și fără nicio tradiție de a lucra împreună.

Constituția prevede că nu pot avea loc noi alegeri parlamentare timp de încă un an, astfel încât un vot repetat imediat nu este o opțiune.

Acest lucru ar putea anunța o perioadă de instabilitate, cu excepția cazului în care stânga reușește să ajungă la o înțelegere cu alte partide pentru a guverna.

În orice caz, rezultatul reprezintă o lovitură pentru președintele Emmanuel Macron, a cărui alianță de centru, pe care a fondat-o pentru a-și susține prima candidatură la președinție în 2017, a fost învinsă.

Dar va fi, de asemenea, o dezamăgire majoră pentrupartidul naționalist și eurosceptic al lui Marine Le Pen.

Tensiuni până în ultimul moment

RN a câștigat primul tur de scrutin de duminica trecută și și-a îndemnat alegătorii la urne pentru a atinge majoritatea necesară unui guvern stabil.

Însă alianța partidelor de stânga (Franța Nesupusă – stânga radicală, socialiști, ecologiștii și comuniștii) și coaliția centristă a lui Emmanuel Macron au retras zeci de candidați din cursele pentru turul doi, în încercarea de a unifica votul anti-RN.

Violența politică a crescut în timpul celor trei săptămâni de campanie. Ministrul de interne Gerald Darmanin a declarat că autoritățile au înregistrat peste 50 de agresiuni fizice asupra candidaților și a militanților.

Unele magazine de lux de pe bulevardul Champs Elysees, inclusiv magazinul Louis Vuitton, și-au baricadat ferestrele, iar autoritățile au declarat că au desfășurat 30.000 de polițiști, pe fondul temerilor legate de izbucnirea unor proteste violente după închiderea urnelor.

INTERVIURILE HotNews.ro