Sari direct la conținut

FOTO O operă de artă cu Iisus înfățișat ca personaj Looney Tunes înaintea răstignirii a fost retrasă după ce a declanșat un val de furie

HotNews.ro
FOTO O operă de artă cu Iisus înfățișat ca personaj Looney Tunes înaintea răstignirii a fost retrasă după ce a declanșat un val de furie
„Flagelarea lui Cristos”, pictură de Lodovico Carracci , FOTO: Fine Art Images / Album / Profimedia

Un consiliu din Sydney a eliminat o operă de artă care îl înfăţişa pe Iisus Hristos ca personaj din desenele animate Looney Tunes, după un val de critici și amenințări făcute în mediul online, relatează The Guardian, citat de News.ro.

Lucrarea creată de un artist local numit Philjames, „Jesus Speaks to the Daughters of Jerusalem”, a fost retrasă din expoziţia Blake Art Prize de la Casula Powerhouse Arts Centre după ce vineri, cu doar două zile înainte de încheierea celor opt săptămâni ale expoziţiei, artistul şi galeria au devenit ținta unui val de abuzuri pe rețelele de socializare.

Premiul galeriei consiliului din Liverpool, suburbie a Syndey, recunoaşte lucrările de artă contemporană care explorează spiritualitatea şi religia şi atrage artişti din toate credinţele şi mediile culturale.

Cu toate acestea, criticile din mediul online au susţinut că lucrarea din 2023 batjocoreşte religia creştină, unii protestatari ameninţând cu violențe muzeul şi personalul său, mulţi dintre aceştia voluntari.

Philjames a declarat că a primit aproximativ 200 de mesaje „josnice” pe reţelele sociale vineri şi sâmbătă, iar galeria a primit peste 60 de apeluri telefonice de la protestatari numai vineri.

Artistul care a realizat opera spune că a fost ținta unui val de ură

„Îmi place să stârnesc reacţii cu munca mea, dar ineditul s-a disipat foarte rapid vineri. Nivelul de ură şi volumul total al acestuia a fost de fapt înspăimântător”, a declarat artistul în vârstă de 48 de ani.

„Realizez astfel de lucrări de aproximativ 15 ani şi am avut unul sau doi oameni supăraţi, dar nimic de genul acesta. A fost josnic şi deloc creştin”, a acuzat el.

Un protestatar l-a avertizat că galeria „ar face bine să aibă mai multă securitate”, a menționat artistul, adăugând că „bietul personal care lucrează acolo nu are nevoie de aşa ceva”. „Nu merită” așa ceva, a subliniat el.

Primarul din Liverpool, Ned Mannoun, a cerut îndepărtarea picturii în faţa a ceea ce el a numit „multe plângeri din partea a numeroşi rezidenţi care au fost dezgustaţi şi jigniţi de faptul că administraţia din Liverpool expune această operă de artă”.

„Mesia creştin şi Mesia musulman Iisus nu are nicio legătură cu personajul de desene animate Goofy”, a mai spus primarul.

INTERVIURILE HotNews.ro