Sari direct la conținut

Bardella își unește forțele cu populiștii lui Orban pentru a câștiga influență în Parlamentul European

HotNews.ro
Rassemblement National (RN) și-a unit forțele cu noul grup populist de dreapta al premierului ungar Viktor Orban pentru a forma a treia forță ca mărime din Parlamentul European, potrivit AFP.
Bardella își unește forțele cu populiștii lui Orban pentru a câștiga influență în Parlamentul European
Marine Le Pen și protejatul ei, Jordan Bardella, președintele RN. FOTO: Thomas Padilla / AP / Profimedia

Liderul partidului de extremă dreapta din Franța, Jordan Bardella, va prezida grupul, denumit „Patrioți pentru Europa”, care a fost format oficial luni la Bruxelles. Această alianță vine în urma alegerilor legislative din Franța în care RN a înregistrat progrese mai mici decât se aștepta și nu a reușit să obțină majoritatea.

Noul grup va avea 84 de eurodeputați de 12 naționalități, RN reprezentând cel mai mare contingent cu 30 de eurodeputați, față de aproximativ zece pentru Fidesz al lui Orban.

Scopul este de a reprezenta „mișcarea suveranistă pentru a influența cu adevărat deciziile Parlamentului”, a declarat eurodeputatul RN Jean-Paul Garraud. „Ne opunem cu hotărâre aspectului ultra-federalist al UE, faptului că dorește să domine cu orice preț statele membre”.

Viktor Orban își anunțase pe 30 iunie intenția de a forma acest grup parlamentar, împreună cu partidul austriac de extremă dreapta FPÖ și cu mișcarea fostului premier ceh Andrej Babis.

Ambiția liderului naționalist maghiar a fost de a-și face vocea auzită într-un mod diferit: împotriva sprijinului militar pentru Ucraina, împotriva „imigrației ilegale” și în favoarea „familiei tradiționale”.

Partidul pentru Libertate al olandezului Geert Wilders, mișcarea portugheză Chega, VOX din Spania, Partidul Popular Danez și partidul flamand pentru independență Vlaams Belang au aderat, alături de două partide mici din Grecia și Letonia.

Liga italianului Matteo Salvini (8 membri aleși) și-a pecetluit luni, de asemenea, apartenența la noua alianță, afirmând că aceasta este „decisivă în schimbarea viitorului Europei”.

„Cadou pentru Putin”

„Lucrăm împreună pentru a ne asigura că nu mai avem imigrație ilegală și pentru a avea pace la ușa noastră”, a adăugat deputatul FPÖ Harald Vilimsky, făcând aparent referire la vizita lui Viktor Orban la Moscova pentru a discuta despre „pacea” din Ucraina.

Inițiativa a provocat indignare la Bruxelles, unde Budapesta deține președinția rotativă a UE de la 1 iulie.

Orban „face parte dintr-o mișcare pacifistă, iar orice poate contribui la pace este un lucru bun”, a declarat Garraud.

„Alianța forțelor pro-Putin și de extremă dreaptă este un cadou pentru Moscova și are ca scop destabilizarea democrației europene. Poate că ar trebui să se numească „patrioți ruși”, a declarat Terry Reintke, liderul eurodeputaților Verzi.

Printre cei șase vicepreședinți ai lui Jordan Bardella se numără și o figură extrem de controversată: generalul italian Roberto Vannacci, care a fost suspendat în februarie după ce a scris o carte în care îi descria pe homosexuali drept „anormali”.

Noul grup a devenit a treia forță ca mărime în Parlament, după dreapta pro-europeană (Partidul Popular European, PPE) și social-democrații (S&D).

Acesta depășește grupul liberal Renew (76 de locuri), care include eurodeputații macroniști. De asemenea, depășește grupul de dreapta radicală Conservatorii și Reformiștii Europeni (ECR), asociat cu premierul italian Giorgia Meloni, ale cărui poziții sunt mai atlantiste și care este un susținător fervent al sprijinului militar pentru Ucraina.

INTERVIURILE HotNews.ro