Sari direct la conținut

Rusia condamnă un regizor și un dramaturg la 6 ani de închisoare pentru „justificarea terorismului”

HotNews.ro
Un tribunal rus a condamnat luni un dramaturg și un regizor de teatru la câte șase ani de închisoare pentru „justificarea terorismului”, încheind un proces despre care militanții pentru drepturile omului au afirmat că demonstrează intoleranța Rusiei față de libertatea artistică, potrivit Reuters.
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images
Tribunal Rusia, Foto: Russian Look Ltd. / Alamy / Profimedia Images

Regizoarea Evghenia Zhenya Berkovich, în vârstă de 39 de ani, și scriitoarea Svetlana Petriychuk, în vârstă de 44 de ani, au fost arestate în luna mai a anului trecut pentru producția unei piese de teatru intitulată „Finist, șoimul curajos”, despre femei ruse care se căsătoresc cu luptători ai Statului Islamic.

Cazul a fost cea mai importantă urmărire penală a unor personalități culturale ruse din cauza conținutului operelor lor de artă de când Moscova a trimis trupe în Ucraina în 2022. Ambii au negat acuzațiile aduse.

Procesul de șapte săptămâni a fost condamnat de militanții pentru libertatea de exprimare și de comunitatea artistică din Rusia ca fiind motivat politic.

La jumătatea procesului, judecătorul Yuri Massin a aprobat o cerere a procurorilor de a închide dezbaterile pentru public din cauza unor presupuse amenințări la adresa unor participanți.

Avocata apărării, Ksenia Karpinskaa, a promis că va face apel la verdict și sentință.

„Vom face, desigur, apel la această hotărâre, deși avem puține speranțe”, le-a spus ea susținătorilor din fața instanței într-un clip video postat pe rețelele sociale. „Dar vreau să știți că ei sunt absolut nevinovați. Nicio dovadă nouă nu a afost adusă în ședința cu ușile închise.”

La începutul procesului lor, la sfârșitul lunii mai, Berkovich și Petriychuk au declarat că au pus în scenă piesa deoarece se opun terorismului și nu îl susțin.

„Am organizat spectacolul pentru a preveni terorismul”, a declarat Berkovich în fața instanței. Față de teroriști, a spus ea, „nu am decât condamnare și dezgust”.

INTERVIURILE HotNews.ro