Sari direct la conținut

Washingtonul îl îndeamnă pe Modi să insiste asupra suveranității Ucrainei în timpul vizitei sale la Moscova

HotNews.ro
Statele Unite l-au îndemnat luni pe premierul indian Narendra Modi să insiste asupra „suveranității” Ucrainei în timpul actualei sale vizite la Moscova, potrivit AFP.
Vladimir Putin si Narendra Modi, Foto: Sanjeev Verma/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia
Vladimir Putin si Narendra Modi, Foto: Sanjeev Verma/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Modi, care a fost primit de Vladimir Putin, trebuie „să precizeze că orice rezolvare a conflictului din Ucraina trebuie să respecte Carta Națiunilor Unite în ceea ce privește integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Matthew Miller.

Premierul indian Narendra Modi a sosit luni la Moscova pentru prima sa vizită în Rusia de la asaltul asupra Ucrainei, în timp ce India încearcă să își mențină alianța tradițională cu Moscova și să își continue strategia de poziționare autonomă.

Modi, care a fost reales la președinția țării sale în iunie, a avut un tête-à-tête „informal” cu Vladimir Putin în cursul serii. De asemenea, cei doi bărbați se vor întâlni din nou marți pentru discuții prelungite, înainte ca liderul indian să se deplaseze apoi la Viena.

Cei doi au apărut la televiziunea rusă la o ceașcă de ceai la reședința lui Putin din Novo-Ogariovo, în apropiere de Moscova. De asemenea, președintele l-a plimbat pe omologul său prin grădini cu o mașină electrică, iar cei doi bărbați au participat la un spectacol hipic, potrivit agențiilor de presă ruse.

„Aveți propriile dvs. idei, sunteți o persoană foarte energică, știți cum să obțineți rezultate în interesul Indiei și al poporului indian”, a declarat liderul rus.

Modi i-a mulțumit lui Putin pe X pentru primirea sa și a declarat că „așteaptă cu nerăbdare discuțiile de mâine, care vor contribui cu siguranță la consolidarea legăturilor de prietenie dintre India și Rusia”.

Rusia este un furnizor cheie de arme și petrol ieftin pentru India, chiar dacă confruntarea sa cu Occidentul și apropierea sa de China, în contextul conflictului din Ucraina, au avut un impact asupra relațiilor sale cu New Delhi.

Liderul gigantului asiatic va discuta cu președintele rus despre „dezvoltarea relațiilor tradițional prietenoase ruso-indiene, precum și despre agenda internațională”, potrivit Kremlinului.

Statele Unite și aliații lor occidentali și-au cultivat legăturile cu India în ultimii ani pentru a contracara influența crescândă a Chinei în regiunea Asia-Pacific, punând în același timp presiune asupra acesteia pentru a se distanța de Moscova.

Cu toate acestea, New Delhi a refuzat să ia atitudine, necondamnând în mod explicit atacul Rusiei asupra Ucrainei și abținându-se de la votul asupra rezoluțiilor ONU împotriva Moscovei.

INTERVIURILE HotNews.ro