Sari direct la conținut

Grecia: Incendiu de vegetație în zone rezidențiale / Un spital și un azil, evacuate

HotNews.ro
Un incendiu de vegetație a izbucnit marți la Patras, al treilea oraș ca mărime din Grecia, ducând la evacuarea unui spital pentru copii și a mai multor zone rezidențiale, potrivit autorităților, care au anunțat la sfârșitul zilei că incendiul a fost complet ținut sub control, potrivit AFP.
Incendii de vegetatie in Grecia, Foto: Socrates Baltagiannis / DPA / Profimedia Images
Incendii de vegetatie in Grecia, Foto: Socrates Baltagiannis / DPA / Profimedia Images

În contextul în care mai multe regiuni ale Greciei se află în stare de alertă maximă pentru un risc major de incendiu, au fost trimise întăriri de pompieri în acest oraș cu 170 000 de locuitori, care este și un port important din peninsula Peloponez (sud).

În total, 95 de pompieri și 25 de vehicule au fost mobilizate pentru stingerea flăcărilor, precum și avioane-cisternă cu apă.

Dar, la sfârșitul zilei, ministrul pentru crize climatice și protecție civilă, Vassilis Kikilias, a declarat că incendiul era sub control.

„În două ore, forțele de protecție civilă au reușit să țină sub control incendiul foarte periculos care a izbucnit într-o zonă mixtă de pădure și țesut urban în Patras”, a declarat el pe rețeaua X.

În cursul după-amiezii, locuitorii din trei cartiere ale orașului au primit un mesaj de urgență prin care li se ordona să își evacueze locuințele și să se îndrepte spre centrul orașului, potrivit Protecției Civile.

Purtătorul de cuvânt al pompierilor, Vassilis Vathrakoyannis, a explicat apoi la postul public de televiziune ERT că nicio casă nu mai era amenințată de flăcări. „Frontul și impulsul său au fost reținute”, a insistat el.

Primarul din Patras, Kostas Pelitidis, a dat, de asemenea, un mesaj liniștitor.

„Nu s-a terminat, desigur (…) dar pentru moment nicio casă nu este amenințată”, a spus el.

Anterior, un spital pentru copii fusese evacuat, împreună cu un azil de bătrâni și un centru medical.

„Evacuarea a decurs rapid. Toți copiii spitalizați au fost transferați la alte spitale din oraș”, a declarat medicul pediatru Thanasis Filias la ERT.

Alte incendii de pădure și de vegetație au izbucnit în Grecia în cursul zilei, provocate de vântul puternic și de temperaturile ridicate, în special în Attica, regiunea din jurul Atenei, unde termometrul indica 37°C, potrivit site-ului meteo.gr al Observatorului Național din Atena.

Vassilis Kikilias a avertizat că Grecia se confruntă în prezent cu „cel mai dificil sezon de incendii din ultimii 20 de ani”, după ce a suferit deja incendii devastatoare în vara anului 2023.

De asemenea, Autoritatea pentru protecție civilă a avertizat miercuri asupra unui risc „foarte ridicat” de incendii în șase regiuni ale țării, în special în centru și Peloponez, dar și în Attica și pe insulele din nordul Mării Egee, precum Lesbos.

Temperaturi de 40°C, cu vârfuri locale de 41°C sau 42°C, sunt așteptate miercuri în mai multe regiuni, unde ar putea sufla vânturi de 39 până la 49 km/h, potrivit meteo.gr.

O țară mediteraneană obișnuită cu valurile de căldură din timpul verii, Grecia a suferit cea mai fierbinte lună iunie din ultimii 60 de ani, potrivit experților.

INTERVIURILE HotNews.ro