Sari direct la conținut

„Finanțarea libiană” a lui Sarkozy. Carla Bruni, anchetată și plasată sub control judiciar

HotNews.ro
Carla Bruni-Sarkozy, Foto: JACOVIDES-MOREAU / Bestimage / Profimedia
Carla Bruni-Sarkozy, Foto: JACOVIDES-MOREAU / Bestimage / Profimedia

Carla Bruni-Sarkozy a fost pusă sub acuzare marți în cadrul anchetelor de la Paris privind suspiciunile de finanțare libiană a campaniei prezidențiale a lui Nicolas Sarkozy în 2007 și de influențare a martorilor, potrivit AFP.

În urma interogatoriului a doi judecători, soția fostului președinte francez a fost inculpată pentru „tăinuire” și „participare la o asociație criminală în vederea săvârșirii infracțiunii de fraudă într-un proces în bandă organizată”, în acest caz „inducerea în eroare a magistraților însărcinați să se pronunțe asupra anchetei judiciare privind suspiciunile de finanțare libiană a (campaniei) electorale”, a precizat o sursă judiciară.

Pe de altă parte, ea a fost plasată sub statutul mai favorabil de martor pentru conspirație penală în vederea mituirii personalului judiciar străin în Liban.

Cântăreața „a fost plasată sub control judiciar (cu) interdicția de a intra în contact cu toți protagoniștii acestei proceduri, cu excepția domnului Nicolas Sarkozy”, a adăugat sursa judiciară.

Avocații Carlei Bruni-Sarkozy, Paul Mallet și Benoît Martinez, au declarat pentru AFP: „Această decizie, pronunțată în aceiași termeni ca cei referitori la soțul său (…), nu este decât consecința procedurală logică și nu este fondată nici din punct de vedere juridic, nici din punct de vedere faptic”.

„Carla Bruni-Sarkozy este hotărâtă să își afirme drepturile și să conteste această decizie nefondată”, au adăugat aceștia.

În acest dosar judiciar, deschis din primăvara anului 2021, Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare în octombrie pentru tăinuire și complicitate la fraudă organizată în vederea fraudării justiției.

În aprilie, avocații săi au depus o cerere de anulare a acuzațiilor, urmată de o cerere de transfer a anchetei.

Fostul șef de stat este suspectat că ar fi aprobat în noiembrie 2020 manevrele pentru a obține o schimbare a mărturiei din partea lui Ziad Takieddine, principalul martor al acuzării în cazul finanțării campaniei sale prezidențiale din 2007 din fonduri libiene.

Într-un interviu acordat BFMTV și Paris-Match din Beirut (Liban), unde locuiește, intermediarul a declarat că fostul șef de stat „nu a primit niciun cent, cash sau nu” de la defunctul dictator libian Muammar Gaddafi.

O duzină de alte persoane au fost puse sub acuzare pentru că au participat, la diferite momente și în diferite grade, la această operațiune, care ar fi avut ca scop principal înșelarea justiției franceze.

Carla Bruni a fost deja audiată de două ori de anchetatori, mai întâi ca martor în iunie 2023, apoi ca suspect la începutul lunii mai.

INTERVIURILE HotNews.ro