Sari direct la conținut

Rusia interzice publicația The Moscow Times, catalogând-o „indezirabilă”. Reacția cotidianului independent

HotNews.ro
Site-ul de stiri Moscow Times în ziua în care a fost catalogat ca „indezirabil” de către Rusia / Captură
Site-ul de stiri Moscow Times în ziua în care a fost catalogat ca „indezirabil” de către Rusia / Captură

Procurorul general al Rusiei a declarat miercuri instituția de presă independentă The Moscow Times o „organizație indezirabilă”, interzicând-o efectiv în țară, relatează Reuters.

Într-o declarație publicată pe site-ul său, procuratura a spus: „Munca publicației vizează discreditarea deciziilor conducerii Federației Ruse atât în ​​politica externă, cât și în cea internă”.

Ce înseamnă, potrivit publicației, desemnarea sa ca „organizație indezirabilă”

Într-o declarație, Moscow Times a spus că desemnarea „nu este o surpriză” și a promis că va continua să lucreze. Cu toate acestea, publicație scrie că acum oricine din Rusia care interacționează cu ei în vreun fel va fi acum expus riscului de a fi urmărit penal.

„Joburile noastre vor deveni mai dificile. Oricine din Rusia care interacționează cu noi în vreun fel va fi acum expus riscului de a fi urmărit penal. Dar refuzăm să fim reduși la tăcere”.

Înființat în 1992 ca un cotidian în limba engleză, în primii săi ani s-a adresat mai ales expaților occidentali, în timp ce Rusia s-a deschis către lumea exterioară după căderea Uniunii Sovietice.

A devenit una dintre singurele publicații din Rusia în limba engleză care a menținut independența editorială, iar mai târziu a deschis un serviciu în limba rusă.

Printre colaboratorii și angajații săi se numără mulți jurnaliști proeminenți, inclusiv Evan Gershkovich, reporterul Wall Street Journal care este în prezent judecat în Rusia pentru acuzații de spionaj pe care el și ziarul său le neagă vehement.

The Moscow Times s-a mutat în Țările de Jos după ce Rusia a introdus legi ample de cenzură la scurt timp după lansarea invaziei pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022.

Autoritățile ruse au desemnat anterior publicația drept „agent străin”, precum și blocarea site-ului său din Rusia.

INTERVIURILE HotNews.ro