Sari direct la conținut

Singurul dinozaur cu oase verzi descoperit vreodată va fi expus în Statele Unite ale Americii

HotNews.ro
Singurul dinozaur cu oase verzi descoperit vreodată va fi expus în Statele Unite ale Americii
Gnatalie, dinozaurul cu oase verzi Foto: Richard Vogel / AP / Profimedia

Muzeul de Istorie Naturală din Los Angeles va expune în curând scheletul complet al unui dinozaur catalogat ca un veritabil doborâtor de recorduri, anunță Associated Press. Nu doar că este vorba de singurul reprezentat al unei specii complet noi și cel mai mare dinozaur pe care l-a găzduit acest muzeu, dar este și singurul specimen descoperit vreodată ale cărui oase au culoarea verde.

Botezat Gnatalie (eng. gnat – aluzie la numărul uriaș de insecte care i-a asaltat pe paleontologi în timpul operațiunilor de excavare a scheletului), dinozaurul a căpătat neobișnuitul colorit al oaselor în urma unei conjuncturi extrem de rare.

Este vorba, susțin specialiștii, de influența celadonitului, un mineral care se formează în condiții vulcanice sau hidrotermale, condiții care, în mod normal, duc la distrugerea fosilelor. În cazul de față avem de-a face cu o excepție, singura identificată vreodată, în care celadonitul s-a infiltrat oase. De aici și culoarea neobișnuită a fosilelor.

Procesul a avut loc acum circa 50-80 de milioane de ani, cu mult după decesul animalului, care a survenit acum aproximativ 150 de milioane de ani, afirmă cercetătorii. Condițiile în care s-a produs acesta au fost însă excepționale.

Temperaturile degajate în timpul procesului geologic au fost destul de reduse pentru a nu distruge fosilele, însă au fost suficient de mari pentru a permite înlocuirea mineralelor precedente cu celadonitul nou format.

Gnatalie este singurul reprezentat descoperit vreodată al speciei sale, una din familia sauropodelor (familie de erbivore uriașe), despre care paleontologii americani susțin că era înrudită cu Diplodocus.

Conform oficialililor Muzeului de Istorie Naturală din Los Angeles, asamblarea scheletului descoperit în Utah, în anul 2007, va fi finalizată în toamna acestui an, atunci când neobișnuitul exponat va fi expus publicului.

INTERVIURILE HotNews.ro