Sari direct la conținut

Nominalizat oficial de republicani drept candidat la prezidențiale, Trump îl alege pe scriitorul J.D. Vance pentru a-i fi vicepreședinte, dacă va câștiga alegerile

HotNews.ro
Nominalizat oficial de republicani drept candidat la prezidențiale, Trump îl alege pe scriitorul J.D. Vance pentru a-i fi vicepreședinte, dacă va câștiga alegerile
Senatorul JD Vance Foto: Francis Chung/POLITICO / AP / Profimedia

Donald Trump l-a ales luni pe J.D. Vance, un senator republican american din Ohio și scriitor, drept partener al său de campanie și favorit pentru postul de vicepreședinte în caz de victorie în alegerile prezidențiale, potrivit Reuters.

Partidul Republican îl alege oficial pe Trump drept candidat la președinție, după ce acesta a strâns suficiente votul pentru nominalizare. Trump urmează să accepte oficial nominalizarea partidului într-un discurs joi și îl va contesta pe președintele democrat Joe Biden la alegerile din 5 noiembrie.

Vance l-a criticat cândva pe fostul președinte în termeni duri (n.r. – „Hitler al politicii americane pe care nu l-aș vota niciodată”), dar care de atunci a devenit unul dintre cei mai fermi apărători ai candidatului republican.

Anunțul, difuzat pe rețeaua de socializare Truth a lui Trump, a venit la începutul Convenției Naționale Republicane, care se desfășoară timp de patru zile în Milwaukee pentru a desemna echipa prezidențială a partidului.

Alegerea lui James David Vance, autorul bestsellerului de memorii „Hillbilly Elegy”, ar putea crește șansele ca susținătorii lui Trump să participe la alegerile din 5 noiembrie, deoarece acesta este foarte popular în rândul bazei candidatului republican.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca Vance, un conservator convins dintr-un stat republican, să aducă mulți alegători noi în tabăra lui Trump și ar putea chiar să-i îndepărteze pe unii moderați. Unii susținători ai lui Trump l-au presat să aleagă o femeie sau o persoană de culoare ca numărul doi, pentru a extinde o coaliție care se orientează către bărbații albi.

Fostul președinte, în vârstă de 78 de ani, a supraviețuit unei tentative de asasinat la un miting de campanie din Pennsylvania, sâmbătă, de către un bărbat înarmat al cărui motiv rămâne necunoscut.

Donald Trump a restrâns inițial lista posibililor candidați la funcția de vicepreședinte luni, când doi candidați importanți au fost informați că nu vor primi postul, potrivit unor surse care au vorbit cu Reuters sub rezerva anonimatului.

Sursele au declarat că guvernatorul din Dakota de Nord Doug Burgum și senatorul american Marco Rubio au fost informați că nu au fost selectați.

Mai devreme în cursul zilei, Trump a obținut o victorie juridică majoră atunci când un judecător federal a respins una dintre urmăririle sale penale.

Judecătoarea Aileen Cannon, de la Tribunalul Districtual al SUA, a decis că procurorul care l-a acuzat pe Trump de gestionarea necorespunzătoare a documentelor clasificate a fost numit ilegal în funcția sa.

Trump urmează să accepte oficial joi nominalizarea partidului pentru a-l înfrunta pe președintele democrat Joe Biden în alegerile din 5 noiembrie.

Trump, 78 de ani, și Biden, 81 de ani, sunt blocați în ceea ce sondajele de opinie arată a fi o revanșă electorală strânsă.

Trump continuă să susțină în mod fals că înfrângerea sa din 2020 în fața lui Biden a fost rezultatul unei fraude generalizate și nu s-a angajat să accepte rezultatele alegerilor în cazul în care ar pierde.

INTERVIURILE HotNews.ro