Sari direct la conținut

Biden anunță că o încetare a focului de „cel puțin 6 săptămâni” în Gaza este în discuție

HotNews.ro
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia
Joe Biden, Foto: Chris Kleponis / Pool via CNP / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Joe Biden a anunțat luni că un acord de eliberare a ostaticilor ținuți în Gaza, însoțit de o pauză de „cel puțin șase săptămâni” în ostilitățile dintre Israel și Hamas, este în prezent în discuție, relatează AFP.

Președintele american, repetând avertismentul emis deja de mai multe ori de administrația sa, a mai indicat că Israelul „trebuie să protejeze” civilii palestinieni din Rafah în cazul unei ofensive israeliene asupra acestui oraș din sudul enclavei.

Regele Iordaniei Abdullah al II-lea, în timpul unui discurs comun cu Joe Biden la Casa Albă, a declarat luni că „trebuie să existe imediat o încetare a focului de durată” în Gaza.

„Nu ne putem permite un atac israelian asupra Rafah. Acest lucru ar provoca, fără îndoială, o altă catastrofă umanitară”, a mai spus suveranul, adăugând că „situația era deja insuportabilă pentru mai mult de un milion de oameni care au fost împinși către (acest oraș din sudul Fâșia Gaza) de când a început războiul.

Statele Unite se opun în continuare unei operațiuni militare israeliene de amploare la Rafah, în lipsa unor măsuri de protecție a civililor din acest oraș palestinian de la granița cu Egiptul, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

„Fără un plan credibil în acest sens, pe care ei (Israelul) sunt capabili să îl pună în aplicare, nu susținem o operațiune militară pe scară largă” în Rafah, a declarat el reporterilor.

„Credem că beneficiile unei pauze și ale unui acord cu privire la ostatici ar fi enorme, în primul rând, evident, pentru ostaticii care ar fi eliberați, dar și pentru operațiunea umanitară din Gaza, precum și pentru capacitatea noastră de a începe să căutăm o soluție reală, viabilă și durabilă la acest conflict”, a mai declarat el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro