Sari direct la conținut

Noi avertizări meteo în România: Furtuni, ploi torențiale și caniculă. HARTA zonelor vizate

HotNews.ro
Furtună în București, Foto: DreamsTime
Furtună în București, Foto: DreamsTime

Meteorologii au emis noi alerte meteo pentru vineri și sâmbătă. Valul de căldură persistă mai ales în sudul țării, în timp ce pentru mai multe județe a fost emis un cod galben de ploi torențiale și vijelii.

Vineri, 19 iulie, de la ora 12 intră în vigoarea un Cod Galben de furtuni valabil pentru 10 județe. Avertizarea expiră vineri, la ora 21, potrivit meteorologilor.

În intervalul menționat, în Oltenia, în vestul și nord-vestul Munteniei și în sudul Banatului vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Local aceasta se va manifesta prin intensificări ale vântului și vijelii (rafale în general de 55…70 km/h), grindină, descărcări electrice și averse torențiale. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp.

Hartă cu zonele vizate de codul galben de furtuni 19 iulie. FOTO: ANM
Hartă cu zonele vizate de codul galben de furtuni 19 iulie. FOTO: ANM

Caniculă, vineri și sâmbătă în mai multe județe

Vineri, în jumătate de țară există emise avertizări de caniculă.


Cod galben: În Banat, Dobrogea, sudul Crișanei, sud-vestul Transilvaniei, sudul Moldovei și local în Oltenia și Muntenia valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Temperaturile maxime vor fi de 34…36 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.


Local, minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.


Cod portocaliu: În județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, precum și în municipiul București valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Cod galben și portocaliu de caniculă 19 iulie. Foto: ANM
Cod galben și portocaliu de caniculă 19 iulie. Foto: ANM


Local, minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Și sâmbătă, 20 iulie, vremea va fi caniculară. ANM a emis un cod galben și unul portocaliu din cauza valului de căldură.

Cod galben: În Banat, cea mai mare parte a Munteniei și Olteniei, precum și în Dobrogea continentală valul de căldură va persista, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 34…37 de grade, iar minimele nu vor coborî sub 20 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

Cod galben și portocaliu de caniculă 20 iulie. Foto: ANM
Cod galben și portocaliu de caniculă 20 iulie. Foto: ANM


Cod portocaliu: În județele Dolj, Olt și Teleorman valul de căldură va persista. Va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi în general de 37…38 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Minimele termice nu vor coborî sub 22 de grade, astfel că vor caracteriza o noapte tropicală.

sursă foto: Dreamstime

INTERVIURILE HotNews.ro