Sari direct la conținut

Rusia: Legea împotriva organizațiilor străine „indezirabile” va fi extinsă

HotNews.ro
Duma de Stat a Rusiei, Foto: Alexander Astafyev / Sputnik / Profimedia
Duma de Stat a Rusiei, Foto: Alexander Astafyev / Sputnik / Profimedia

Duma, camera inferioară a parlamentului rus, a votat marți în favoarea unei legi care ar permite interzicerea oricărei organizații străine „indezirabile”, consolidând astfel arsenalul legislativ care vizează în prezent ONG-urile, potrivit AFP.

Această legislație, deja utilizată împotriva presei independente și a ONG-urilor din Rusia, vizează în prezent doar organizațiile neguvernamentale străine.

Însă noul proiect de lege, care mai trebuie să treacă prin două lecturi și să fie aprobat de camera superioară a parlamentului și apoi de președintele Vladimir Putin, elimină cuvântul „neguvernamentale”, deschizând posibilitatea de a viza orice organizație străină.

Unul dintre autorii proiectului de lege, Vassili Piskariov, a dat exemplul British Council, căruia i s-a interzis deja să opereze în Rusia din 2018, sau al Deutsche Welle, care a fost, de asemenea, interzisă.

„Orice organizație care lucrează împotriva țării noastre trebuie să fie recunoscută ca indezirabilă și repudiată”, a declarat Piskariov la televiziune.

„Această lacună juridică trebuie să fie închisă”, a fost de acord președintele Dumei, Viaceslav Volodin.

Statutul de „indezirabil” obligă organizațiile în cauză să își închidă porțile în Rusia. Iar rușii care lucrează pentru acestea, le finanțează sau colaborează cu ele pot fi, de asemenea, pasibili de urmărire penală.

Autorii proiectului de lege apără o lege care, spun ei, va avea drept scop „minimizarea influenței distructive” a anumitor organizații străine.

Rusia a întocmit pentru prima dată o listă de organizații „indezirabile” în 2015. În prezent, lista cuprinde 178 de nume.

Ultimele adăugări includ Carnegie Endowment for International Peace, un think-tank american, și ziarul independent Moscow Times.

Lansat în 1992, la scurt timp după prăbușirea URSS, acest organ de presă de referință, care publică în engleză și rusă, fusese deja desemnat „agent străin” în noiembrie 2023, determinând majoritatea personalului său să părăsească țara.

Statutul de „organizație indezirabilă” este și mai infam și îi face pe colaboratorii săi pasibili de urmărire penală în Rusia. Oamenii au fost amendați pentru simplul fapt că au distribuit linkuri sau articole publicate de organizații clasificate drept „indezirabile”, potrivit site-ului de știri Mediazona, care este specializat în cazuri juridice și aplicarea legii.

În conformitate cu noua lege, liderii unei organizații „indezirabile” riscă până la șase ani de închisoare. Orice formă de participare la organizație poate fi pedepsită cu până la patru ani de închisoare.

INTERVIURILE HotNews.ro