Sari direct la conținut

Ciolacu și Ciucă, negocieri în coaliție pe impozitul progresiv. „I-am spus că e o linie roșie pentru PNL”

HotNews.ro
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES
Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, Foto: AGERPRES

Liderii PSD și PNL au negociat, luni, în ședința Coaliției, măsuri pentru reducerea deficitului bugetar, în condițiile în care ambele partide estimează că România va depăși ținta asumată, iar deficitul va fi în jur de 7% din PIB, în loc de 5%. Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a respins, miercuri, ideea unui impozit progresiv și a susținut că nu este luată în calcul majorarea cotei TVA.

Este pentru al doilea an consecutiv în care România, condusă de guvernarea PSD – PNL, nu reușește să se încadreze în ținta de deficit asumată prin legea bugetului de stat. Ținta pentru 2023 a fost de 4.4% din PIB, dar, la finalul anului trecut, deficitul a depășit 6.5% din PIB.

În 2024, ținta de deficit este de 5% din PIB, dar estimările liderilor PSD și PNL sunt că deficitul bugetar se va încadra în „scenariul optimist în 6.9% din PIB”, dar „poate ajunge și la 8% din PIB” dacă nu se iau măsuri de reducere a cheltuielilor.

Hotnews.ro a scris, marți, despre mesajul primit de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, din partea Coaliției de guvernare să nu vină cu vreun plan de austeritate care să conțină cuvinte precum „tăiere sau reducere”. Mai mult, liderii PSD și PNL vor să dea sume importante în programul „Anghel Saligny”, dedicat primarilor și șefilor de Consilii Județene.

Ministrul Boloș a primit sarcina ca până la 1 septembrie să vină cu un program de reducere a cheltuielilor bugetare. Planul de reducere ar trebui să conțină economii de 5 miliarde de lei.

Guvernul urmează să negocieze cu Comisia Europeană un plan pe șapte ani, în care deficitul bugetar să scadă de la an la an cu 0.7% din PIB, potrivit lui Nicolae Ciucă. Măsurile urmează să fie prezentate Comisiei Europene până pe 15 octombrie.

„Linia roșie” pentru PNL

În discuțiile din Coaliție, care au avut loc luni, s-a vorbit și despre introducerea impozitului progresiv.

„Se discută despre impozitul progresiv și susținerea cotei unice pe care PNL o consideră o linie roșie pentru că s-a demonstrat foarte clar în evoluția economică a țării că această cotă unică a fost cea care ne-a permis să atragem investitori, să consolidăm capitalul companiilor românești și să consolidăm mediul de afaceri. I-am spus lui Marcel Ciolacu că este o linie roșie pentru PNL”, a declarat președintele liberal, miercuri, la Senat.

Potrivit acestuia, în negocierile din Coaliție, PSD nu a avansat praguri pentru impozitul progresiv.

„Nu se ia în calcul majorarea cotei TVA, s-a discutat în Coaliție. Nu s-a discutat în Coaliție majorarea impozitului pentru dividende, dar poate crește nivelul redevențelor pentru resursele minerale”, a adăugat liderul PNL.

El a susținut că introducerea impozitului progresiv se poate realiza doar dacă la nivelul instituțiilor statului există un sistem digitalizat, care să fie în măsură să centralizeze veniturile.

„Altfel, o astfel de măsură va afecta clasa de mijloc. Nu suntem pregătiți pentru o astfel de măsură”, a fost poziția exprimată de liderul PNL.

Președintele PNL a recunoscut că deficitul pentru 2024 va fi de 6.9% din PIB, dacă se iau măsurile propuse de Ministerul de Finanțe de la 1 septembrie.

INTERVIURILE HotNews.ro