Sari direct la conținut

Franța va găzdui ediția din 2030 a Jocurilor Olimpice de iarnă, în Alpi

HotNews.ro
Franța va găzdui ediția din 2030 a Jocurilor Olimpice de iarnă, în Alpi
Jocurile Olimpice de iarnă / Sursa foto: CTK / Alamy / Alamy / Profimedia

Membrii Comitetului Internațional Olimpic, reuniți astăzi la Paris, au aprobat organizarea Jocurilor Olimpice de iarnă în Alpii Francezi, cu 84 de voturi pentru și doar 4 împotrivă, transmite agenția Associated Press. Cele două regiuni franceze în care urmează să se desfășoare competiția sunt Auvergne-Rhône-Alpes și Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Franța a primit funcția în baza unor garanții acceptate formal de către guvern, dar care vor trebui îndeplinite în viitor. Termenul setat de oficialii olimpici este de 1 octombrie, pentru ca prim-ministrul francez să semneze documentul care să asigure promisiunile proiectului. 

Adunarea Națională, camera inferioară a Parlamentului francez, trebuie să ratifice documentul până la 1 martie, menționează președintele CIO, Thomas Bach, citat de Associated Press

Președintele Emmanuel Macron a condus delegația ce a susținut candidatura în fața membrilor CIO și a asigurat că guvernul ce urmează să fie format după încheierea Jocurilor Olimpice de Vară va semna toate actele ce țin de buna organizare a evenimentului. 

„Confirm angajamentul deplin al națiunii franceze și vă asigur că îi voi cere viitorului prim-ministru să includă nu numai această garanție, ci și o lege olimpică în prioritățile noului guvern. Acum 7 ani ne-am luat același angajament și l-am respectat. Vom face același lucru”, a declarat Macron, în cadrul festivității de acordare a organizării.  

Președintele Franței și oficialii delegației au recunoscut faptul că schimbările climatice aduc noi provocări în desfășurarea sporturilor de iarnă și în găzduirea Jocurilor Olimpice. 

„Acum trebuie să inventăm un nou model, unul durabil, pentru oamenii care trăiesc în munți. Credem în viitorul Jocurilor de Iarnă. Credem în viitorul munților noștri” a spus Macron.

Renaud Muselier, președintele regiunii Provence-Alpes-Cote d’Azur a declarat că „Astăzi nu mai schiem așa cum obișnuiam să schiem în trecut. Schimbările climatice sunt o realitate cu un impact asupra munților.”. Acesta a promis că Jocurile Olimpice de Iarnă din 2030 vor fi cele mai ecologice de până acum.

Cu ediția din 2030, Franța va ajunge la patru olimpiade de iarnă găzduite, după edițiile Chamonix (1924), Grenoble (1968) și Albertville (1992), și la șapte per total, după ce a organizat Jocurile Olimpice de Vară în 1900 și 1924, iar acum se pregătește de o nouă ediție, a cărei ceremonie de deschidere va avea loc vineri. 

INTERVIURILE HotNews.ro