Sari direct la conținut

Proteste anunțate la discursul lui Netanyahu în Congresul SUA față de criza umanitară din Gaza: „Vrea doar să câștige capital politic”

HotNews.ro
Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia
Benjamin Netanyahu, Foto: RONEN ZVULUN / UPI / Profimedia

Zeci de parlamentari democrați au planificat să nu participe miercuri la discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu în fața Congresului, exprimându-și consternarea cu privire la miile de morți din rândul civililor și la criza umanitară generată de campania Israelului în Gaza, potrivit Reuters.

Liderul israelian va rosti ăn scurt timp un al patrulea discurs în fața unei reuniuni comune a Senatului și Camerei Reprezentanților, depășindu-l pe liderul britanic din timpul războiului Winston Churchill, care a rostit trei astfel de discursuri.

Se așteaptă ca discursul lui Netanyahu să se concentreze asupra coordonării răspunsului israelian și american la situația volatilă din Orientul Mijlociu, unde există un pericol tot mai mare ca războiul din Gaza să se transforme într-un conflict regional mai larg.

De asemenea, era de așteptat să solicite măsuri mai ferme împotriva Iranului, care sprijină Hamasul palestinian și Hezbollahul libanez, ambele grupări militante care luptă împotriva Israelului, și care a atras o condamnare sporită din partea SUA din cauza recentelor sale progrese nucleare.

Liderii republicani din Congres au orchestrat vizita, dar este probabil să fie mai puțin conflictuală decât în 2015, când republicanii l-au ocolit pe președintele de atunci, Barack Obama, un democrat, iar Netanyahu și-a folosit discursul pentru a critica politica iraniană a lui Obama.

De data aceasta, Netanyahu va încerca să își consolideze legăturile tradiționale cu republicanii, dar și să reducă tensiunile cu președintele Joe Biden, un democrat pe al cărui sprijin se va baza în cele șase luni rămase din mandatul președintelui.

Washingtonul este preocupat de consecințele anunțului făcut duminică de Biden, conform căruia renunță la candidatura sa pentru realegere și o susține pe vicepreședintele Kamala Harris pentru nominalizarea democrată la prezidențiale pentru a-l înfrunta pe republicanul Donald Trump.

Unii parlamentari stau deoparte: „Netanyahu vrea doar să-și repare imaginea în Israel”

Unii parlamentari au declarat că nu se simt în largul lor dacă par să îl susțină pe Netanyahu și guvernul său de coaliție de extremă-dreapta, în condițiile în care acesta se confruntă cu o scădere abruptă în sondaje în Israel.

„Pentru el, este vorba doar de a-și consolida sprijinul acasă, acesta fiind unul dintre motivele pentru care nu vreau să particip”, a declarat reporterilor senatorul Chris Van Hollen. „Nu vreau să fac parte din recuzita politică în acest act de înșelăciune. El nu este marele gardian al relației SUA-Israel”.

Un membru republican al Camerei Reprezentanților, reprezentantul Thomas Massie, a declarat, de asemenea, că nu va participa. „Scopul discursului lui Netanyahu în Congres este de a-și consolida poziția politică în Israel și de a înăbuși opoziția internațională la războiul său. Nu am chef să fiu o recuzită, așa că nu voi participa”, a scris el pe X.

Unii dintre cei mai proeminenți democrați au planificat să nu participe. Printre aceștia se numără senatorii Dick Durbin, al doilea democrat din Cameră, Tim Kaine, Jeff Merkley și Brian Schatz, toți membri ai Comisiei pentru relații externe a Senatului, precum și Patty Murray, care prezidează Comisia pentru credite a Senatului.

Mii de demonstranți anti-Netanyahu în fața Congresului SUA

Mii de manifestanți s-au adunat miercuri în jurul Congresului SUA din Washington pentru a protesta împotriva discursului premierului israelian Benjamin Netanyahu și pentru a cere o încetare a focului în Fâșia Gaza, devastată de mai mult de nouă luni de război, potrivit AFP.

Mulțimea, care includea numeroase steaguri palestiniene, s-a adunat în jurul Capitoliului, în centrul capitalei SUA. Cu sloganuri precum „Palestina liberă”, ei și-au strigat furia față de sosirea liderului israelian, împotriva căruia procurorul Curții Penale Internaționale (CPI) a cerut un mandat de arestare pentru crime de război și crime împotriva umanității.

„Suntem aici pentru a ne arăta opoziția față de faptul că criminalul Netanyahu este primit în capitala noastră de aceiași politicieni care îi trimit arme pentru a ucide copiii din Gaza”, a declarat pentru AFP Karameh Kuemmerle, de la asociația Doctori împotriva genocidului.

„Suntem îngroziți de distrugerea sistemului de sănătate din Gaza”, a spus el, în timp ce teritoriul palestinian a fost asediat și bombardat fără încetare de armata israeliană de când Hamas a lansat atacul său fără precedent pe teritoriul israelian, la 7 octombrie.

INTERVIURILE HotNews.ro