În culisele scandalului cu bateriile pentru fotovoltaice. Costurile halucinante pentru prosumatorii români și detaliile care desființează proiectul
Dacă arunci o privire pe harta Europei va fi greu să găsești o țară cu un mix energetic atât de variat precum România. Avantajată semnificativ de poziționarea geografică, țara noastră este capabilă în prezent să producă energie electrică din energie hidraulică, energie nucleară, gaze naturale, cărbuni, energie solară și energie eoliană.
Cu un astfel de mix energetic, pentru România ar trebui să fie mai degrabă o formalitate să facă tranziția spre o producție de energie electrică cât mai puțin poluantă pentru mediul înconjurător. Ar trebui, în același timp, să facă cu ușurință permutări în selectarea surselor de producție pentru energia electrică atunci când consumul înregistrează valori peste cele obișnuite ale unei perioade. Cum ar fi, de exemplu, perioada de caniculă care a afectat România în luna iulie și cu care avem toate șansele să ne intersectăm frecvent și în verile următoare.
Cu toate acestea, datele publicate în timp real pe site-ul oficial al Transelectrica, operatorul național de transport al energiei electrice, arată că producția internă nu acoperă aproape în niciun moment cererea din partea consumatorilor, motiv pentru care România este nevoită să importe energie electrică de pe piețele externe.
Citiți mai mult pe Panorama.