Sari direct la conținut

Elisabeta Lipă, după ce David Popovici a devenit campion olimpic: „Chiar de ziua Imnului, el reușește performanța supremă” / Reacţii din lumea sportului

HotNews.ro
Elisabeta Lipă, după ce David Popovici a devenit campion olimpic: „Chiar de ziua Imnului, el reușește performanța supremă” / Reacţii din lumea sportului
David Popovici, din România, pozează cu medalia sa de aur după ce a câștigat finala masculină la 200 de metri stil liber la Jocurile Olimpice de vară din 2024, luni, 29 iulie 2024, la Nanterre, Franța. Sursa foto: Matthias Schrader / AP / Profimedia

David Popovici a câştigat luni titlul olimpic la nataţie, la proba de 200 m liber, la Jocurile Olimpice de la Paris, performanţă prin care a intrat în legendă. Lumea sportului îl elogiază pe înotătorul român prin mesaje pe rețelele de socializare, scrie News.ro.

Fosta mare campioană Elisabeta Lipă a scris, pe Facebook, că Popovici a reuşit o victorie minunată şi îi mulţumeşte sportivului. „Ne-ai făcut din nou mândri!”.

„Ce victorie minunată ne-a adus astăzi David Popovici! Chiar de Ziua Imnului Naţional el reuşeşte performanţa supremă şi aduce pentru România medalia olimpică de aur. Este prima distincţie pentru delegaţia României la Paris. Mulţumim David pentru că ne-ai făcut din nou mândri! Felicitări şi recunoştinţă maximă şi antrenorului tău, Adrian Rădulescu!”, este mesajul Elisabetei Lipă.

„FENOMENAL!!!”, notează CS Dinamo pe Facebook , clubul considerând că Popovici este „Tezaurul României”.

„David Popovici – CAMPION OLIMPIC! David intră în legendă. Primul medaliat olimpic al României la Paris vine de la DINAMO! Şi este AUR! Victorie de senzaţie în finala probei de 200 de metri liber: 1:44,72 cu două sutimi în faţa britanicului Matthew Richards! Am avut emoţii şi probabil şi el a avut emoţii, dar David a tras senzaţional pe ultimii metri!”, menţionează clubul la care este legitimat David Popovici.

Popovici este felicitat şi de naţionala de fotbal a României: „Felicitări, David! Ai fost senzaţional!”.

Un mesaj a venit şi din partea fostului fotbalist Lucian Sănmărtean: „Acest băiat tocmai a scris ISTORIE! Felicitări, David Popovici!”.

Agenţia Naţională pentru Sport (ANS) remarcă faptul că David Popovici a făcut la Paris „o cursă ireală”.

„David Popovici a făcut o cursă ireală în această seară la Paris şi a cucerit medalia de aur a probei de 200 metri liber din cadrul ediţiei 2024 a Jocurilor Olimpice! David a avut alături un public incredibil, care a fremătat de emoţie şi în care s-au aflat şi nume mari ale sportului românesc, venite special pentru a-l susţine şi a fi martore ale acestui moment istoric. Elisabeta Lipa, preşedinta Agentiei Naţionale pentru Sport, Octavian Morariu (CIO), George Boroi, secretar general COSR, Ion Ţiriac sau Narcisa Lecuşanu sunt doar o parte dintre marii lui susţinători. După 20 de ani de la ultima medalie olimpică la înot a României, aurul cucerit de Camelia Potec la Atena, fenomenul nataţiei româneşti reuşeşte o performanţă la care am visat cu toţii prea multă vreme. Îţi mulţumim, David, pentru această bucurie! Felicitări ţie, antrenorului Adrian Rădulescu, preparatorului fizic Dragoş Luscan, părinţilor care ţi-au fost mereu alături, Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern! David se calificase, duminică seara, în finala probei cu cel mai bun timp din semifinale, 1 min 44 sec 53/100. Dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, el reuşise anterior şi cel mai bun timp din serii, 1 min 45 sec 65/100. David a fost al patrulea în finala la 200 m liber în urmă cu trei ani, la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar acum, trei ani mai târziu, este cel mai bun din lume. Marţi dimineaţă, David Popovici concurează în serii la 100 de metri liber, semifinalele fiind programate în cursul serii. Miercuri, urmează finala în proba regină a înotului. Sperăm să fie pe podium si acolo! Mult succes, David! Eşti cel mai bun! Eşti al nostru! Bravo, România!”, este mesajul de pe pagina de Facebook a ANS.

Şi naţionala de polo s-a grăbit să îl felicite pe campionul olimpic. „Felicitări, David Popovici Echipa noastră de polo te felicită din inimă pentru performanţele extraordinare şi pentru că ai devenit primul campion olimpic în proba de înot masculin! Eşti o sursă de inspiraţie pentru noi toţi şi un exemplu perfect de perseverenţă, muncă şi talent. Ne mândrim cu tine şi cu realizările tale, care aduc un imens prestigiu României pe scena internaţională. Continuă să înoţi spre succes şi să îţi urmezi visele cu aceeaşi pasiune şi determinare!”, a scris naționala de polo.

Şi fostul fotbalist Ciprian Marica îi mulţumeşte lui Davd Popovici după performanţa de la Paris: „BRAVO! MULŢUMIM şi pentru aurul olimpic! Ce minunată zi a drapelului naţional!”.

David Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei.

Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).

Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100.

Popovici a fost cel mai rapid atât în serii (1 min 45 sec 65/100), cât şi în semifinale (1 min 44 sec 53/100).

Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, va mai evolua la Paris şi în proba de 100 m liber, ale cărei serii sunt programate marţi (12:15), când vor avea loc şi semifinalele (21:30).

Prin performanța de luni seară, el a adus a 91-a medalie de aur pentru România în istoria participărilor la Jocurile Olimpice.

INTERVIURILE HotNews.ro