VIDEO Jocurile Olimpice: Doamnelor și domnilor, imnul României: David Popovici a devenit campion olimpic pe ultimii metri / Cronica lui Cătălin Tolontan: ”Popovici e dovada că nu trebuie să renunți niciodată până nu s-a sfârșit. Și, mai ales, să nu renunți nici după ce crezi că s-a sfârșit”
Toate reacțiile după victoria eroică a lui David Popovici, pe siteul nostru de sport, GOLAZO.ro.
David Popovici a postat un scurt mesaj după cursă: „Amor fati! România”, alături de două emoticoane cu steagul tricolor și o fotografie cu el bucurându-se în bazin.
Traducerea din limba latină ar fi „iubirea de destin”, sau „a-ți iubi destinul”, notează Golazo.ro.
David Popovici, primul campion olimpic al nataţiei masculine din România, la nici 20 de ani. El a adus a 91-a medalie de aur în istoria participărilor noastre la Jocurile Olimpice
Presa internațională despre victoria lui Popovici: „A trebuit să muncească mult”. Laude, dar și o critică
Presa internațională a comentat victoria lui David Popovici la Jocurile Olimpice în proba de de 200 m liber. Dacă Reuters punctează dramatismul cursei și revenirea lui Popovici pe ultimii 50 de metri, iar AFP scrie că românul a trebuit să lupte din greu pentru victorie, L’Equipe , cel mai mare ziar de sport din Franța, remarcă performanța românului de 19 ani, dar spune că timpul său este departe de a fi unul foarte bun.
L’Equipe scrie despre victoria lui Popovici, dar punctează critic că timpul său a fost mai lent decât în semifinale și destul de departe de standardele internaționale
Reacția spectaculoasă a presei spaniole după victoria lui David Popovici la Jocurile Olimpice: Final formidabil, meteoric
Cel mai important site de sport din Spania, as.com, a descris în termeni elogiativi victoria lui David Popovici în finala de 200 de metri liber înot la Jocurile Olimpice de la Paris.
„Românul a reușit acest lucru într-o ultimă lungime spectaculoasă, formidabilă, meteorică, după ce fusese în urmă cu 50 de metri înainte, al treilea chiar la mijlocul cursei care a fost dominată de Lukas Maertens – aur sâmbătă la 400 liber – de la start până practic la final, când s-a prăbușit și a căzut pe locul cinci”, a mai scris site-ul spaniol.
David Popovici, după aurul olimpic: „Dacă eu am putut, un băiat obişnuit, doar cu dorinţă arzătoare şi puternică, atunci oricine poate”
„Medalia mi-o dedic mie, pentru că e un vis împlinit. Mă bucur foarte tare, sper să nu încep să plâng. Mă bucur că acum 5 minute am scris istorie și dacă eu am putut, un băiat obișnuit, doar cu o dorința foarte arzătoare și puternică, oricine poate. Vă rog, faceți-o și voi!
“FENOMENAL!!!”, notează pe Facebook CS Dinamo, care consideră că Popovici este “Tezaurul României. “David Popovici – CAMPION OLIMPIC! David intră în legendă. Primul medaliat olimpic al României la Paris vine de la DINAMO! Şi este AUR! Victorie de senzaţie în finala probei de 200 de metri liber: 1:44,72 cu două sutimi în faţa britanicului Matthew Richards! Am avut emoţii şi probabil şi el a avut emoţii, dar David a tras senzaţional pe ultimii metri!”, menţionează clubul la care este legitimat David Popovici.
Fosta mare campioană Elisabeta Lipă scrie, tot pe Facebook, că Popovici a reuşit o victorie minunată şi îi mulţumeşte sportivului. “Ne-ai făcut din nou mândri!”.
“Ce victorie minunată ne-a adus astăzi David Popovici! El reuşeşte performanţa supremă şi aduce pentru România medalia olimpică de aur. Este prima distincţie pentru delegaţia României la Paris. Mulţumim David pentru că ne-ai făcut din nou mândri! Felicitări şi recunoştinţă maximă şi antrenorului tău, Adrian Rădulescu! “, este mesajul Elisabetei Lipă, potrivit News.ro.
Popovici este felicitat şi de naţionala de fotbal a României: “Felicitări, David! Ai fost senzaţional!”.
David Popovici, emoţionat şi cu lacrimi în ochi la intonarea imnului, după ce a câştigat aurul la 200 metri liber
Imediat după cursă, în intr-un interviu acordat TVR, Popovici a spus că este extrem de fericit că a obţinut aurul de ziua Imnului Naţional, subliniind că speră să nu plângă în timpul ceremoniei.
Cronica unei curse pentru istoria ambiției naționale
La 100 de metri, David Popovici era pe locul 3. Părea că s-a terminat. Dar tânărul de 19 ani a recuperat eroic și a câștigat pur și simplu cu un deget avans, la două sutimi de secundă.
de Cătălin Tolontan
La Atena, acum 20 de ani, Camelia Potec a pornit finala de 200 de metri liber de pe culoarul 1, un dezavantaj flagrant, unul dintre acelea care îți soarbe puterile încă înainte de a începe. Acesta este reperul: Camelia și ultimul aur olimpic adus de România la natație, pînă la Paris 2024.
Dragile noastre femei de fier
Nici nu avem prea multe puncte fixe, structuri de fier pe care să ne bazăm. În aproape 130 de ani de istorie a natației la Jocurile Olimpice, doar de trei ori ne cântase imnul în bazin, până în această seară.
De două ori datorită Dianei Mocanu, fata din Brăila care a triumfat la Sydney, și, ultima oară, acum exact două decenii, prin cursa formidabilă de la Atena a Cameliei Potec, implauzibila campioană care a pornit cu handicapul culoarului 1 și, în schimb, și-a înșirat adversarele.
David Popovici pornește de pe culoarul 4. E altceva, e drumul împăraților și ruta celor însemnați cu stea în frunte.
David s-a lansat greu
Startul e slab. Și nu, nu contează nici o stea, alta decât munca. David fuge prin apă, nu se poate numi că înoată, e altceva, greu de studiat.
Jumătate din competitori sunt europeni, jumătate din celelalte continente, o împărțire interesantă. Și încă ceva: fosta Europă de Est are, totuși, doi oameni în apă: Popovici din România și Rapsis din Lituania.
Dar românul se poticnește. Lukas Maertens conduce. După primii 50 de metri David e pe locul 2. Și ce începe prost, continuă și mai prost.
După încă 50, Popovici mai coboară un loc și e pe 3. De fiecare dată, în frunte e neamțul Lukas Maertens. El a întors de trei ori pe locul 1, în fruntea cursei!
Și, în acel moment, a pornit furtuna. David terminase lungimile 2 și 3 cu timpii 27.02 și 26.86. A început să crească ritmul, a mușcat din avantajul rivalilor săi, a tras de el și de inimile noastre, prinse într-o cușcă în care ne izbeam carnea de liniile care separă culoarele.
Metru cu metru, David s-a apropiat, neamțul Maertens a cedat, culmea, deși este un înotător cu mari performanțe la 400 de metri.
Apoi a început să cadă și avantajul britanicului Richards Matthew. Singurul care n-a cedat și n-a căzut a fost David Popovici. El și-a sincronizat tot mai bine bătăile, a sprintat, a reușit un 26.74 pe ultimii 50 de metri și, la fotografia marelui ecran de la Paris, am devenit campioni olimpici la natație, după 20 de ani. Unde sunt toate proverbele crude cu românii care nu știu să termine nimic? Cu 1:44.72 și două sutimi de secunde față de britanicul Richards Matthew a învins David, dar sunt două sutimi pentru 20 de ani de așteptare.
Aur și aur
La Atena, acolo unde Camelia Potec a ieșit campioană olimpică, la ceremonia de deschidere gazdele au inundat simbolic terenul și un măslin singuratic a ieșit din apă. Acum, la Paris, torța olimpică este prinsă de pământ, culcușită în balonul suspendat în Jardin des Tuileries, în deplin și simbolic aliniament cu Luvru, La Concorde și Arcul de Triumf.
Apă și foc, Camelia și David, aur și aur pentru o singură Românie.
Ultimii 50 de metri au fost pur și simplu copleșitori, greu de îndurat. David a pornit în ultima lungime de pe locul 2, a înotat incredibil, uluitor, sincronizat. Și la final a întins brațul stâng și a reușit să devină campion olimpic cu 2 sutimi de secundă: 1:44.72!
Start! Start! Popovici întoarce al doilea după 50 de metri. Iar după 100 de metri este pe locul 3! Dar trage de el.
Se fac prezentările, apare David Popovici pe fundalul ”tricolorului”. Poartă bluză de Team Romania, două, de fapt, una peste alta. Are cască albă și pare extrem, extrem de motivat.
1:44.53 este timpul cu care David a ajuns în finală.
Avem un nod în gât. ”Cine știe, s-a deschis drumul pentru un alt favorit, David Popovici”, spune și comentatorul TVR.
Start în finala de 400 m mixt feminin. Fiecare stil are două lungimi de bazin, 100 de metri. Se începe cu fluture, iar canadianca McIntosh ia avans. Urmează 100 de metri de spate. Își menține avansul, iar americanca Grimes o urmează pe locul 2. Și la bras McIntosh merge foarte bine. Canadianca pornește ca din pușcă în cele două lungimi de liber, are aproape o treime de bazin avans și devine campioană olimpică! O diferență imensă care ne face să ne gândim: își va folosi David Popovici statutul de favorit? El urmează.
Începe sesiunea decisivă. Prima cursă e finala feminină de 400 de metri mixt. Apoi urmează finala lui David.
Cu 20 de minute înaintea startului cursei lui David mai aruncăm un ochi pe clasamentul medaliilor: 33 de țări au luat deja o medalie, avem mare nevoie de una în această seară, la natație! Altfel, vom continua să mizăm mai ales pe canotaj și să lăsăm greutatea pe umerii unui sport.
O veste ușor neliniștitoare, dar care explică de ce, uneori pe margine bazinului, mai vezi sportivi cu măști de protecție: Înotătorul britanic Adam Peaty a fost testat pozitiv cu COVID, a anunțat luni Team GB, la o zi după ce a ratat la limită aurul la 100 de metri bras la Jocurile Olimpice de la Paris, anunță USA Today.
Cum arată culoarele repartizate în cursa de azi:
- Matthew Richards (Marea Britanie)
- Maximillian Giuliani (Australia)
- Luke Hobson (Statele Unite)
- David Popovici (Romania)
- Duncan Scott (Marea Britanie)
- Lukas Maertens (Germania)
- Danas Rapsys (Lituania)
- Katsuhiro Matsumoto (Japonia)
Indiferent de rezultatul din această seară, David Popovici o ia mâine de la capăt, într-un mod concret, banal și, din nou, promițător: marți la prânz are programate seriile de la 100 de metri liber, iar seara, semifinala. Miercuri urmează finala.
Mai e o oră până când David Popovici se va lansa în cei mai importanți 200 de metri din cariera sa. Din cele 6 curse ale sesiunii din această seară, care începe la 21:30, 5 sunt finale, curse cu medaliile pe masă:
21:30 Finala probei feminine de 400 m mixt individual 🥇
21:40 Finala 200 m liber masculin🥇
21:57 Semifinale 100 m spate feminin
22:19 Finală 100 m spate masculin🥇
22:25 Finala probei feminine de 100 m bras🥇
22:41 Finală 200 m liber feminin🥇
„David Popovici este cel mai nou far de la care multe generații de sportivi își iau, și își vor lua, lumină. De astăzi el își poate spori lumina.” – citește o opinie de Cristian Munteanu pe Golazo.ro
Dacă va reuși să ia aur, confirmându-și astfel statutul de favorit, David Popovici va fi primul bărbat înotător din România care reușește performanța de a fi campion olimpic. Singurul bărbat înotător medaliat până acum este Răzvan Florea, cu bronz la 200 de metri spate, la Atena în 2004.
În lumea hiper competitivă a natației mondiale, medaliile noastre olimpice de aur au fost aduse de:
Diana Mocanu, 100 m spate, Sydney 2000
Diana Mocanu, 200 m spate, Sydney 2000
Camelia Potec, 200 m liber, Atena 2004
Un „amănunt” arată cât de puternică e finala, cât de dificil îi va fi lui David Popovici și cum nimic nu e decis dinainte.
La acest nivel nu există garanții de succes. Mai ales când șapte dintre cei opt înotători prezenți în finala din această seară au fost în primii 20 cei mai rapizi din toate timpurile, înainte de Jocurile Olimpice: David Popovici (3), Lukas Märtens (7), Duncan Scott (9), Matt Richards (10), Danas Rapsys (11), Katsuhiro Matsumoto (15) și Maximilian Giuliani (20), scrie siteul de natație SwimSwam.