Este tulpina Lambda a coronavirusului următorul mare pericol pentru Europa? Este o Delta mai light
Tulpina Lambda a SARS-CoV2, identificată prima dată anul trecut în Peru și răspândită acum în peste 40 de țări, majoritatea din America de Sud, poate fi o amenințare pentru Europa și ar putea deveni noua tulpină dominantă, într-un eventual val 5 al pandemiei de COVID-19? HotNews.ro a stat de vorbă despre tulpina Lambda cu Răzvan Cherecheș, cunoscut ca Profu’ de sănătate publică: Lambda este o Delta mai light, este verdictul lui Răzvan Cherecheș.
Cât de periculoasă este tulpina Lambda?
Tulpina Lambda este catalogată de Organizația Mondială a Sănătății drept „tulpină de interes” și nu a fost inclusă, până în acest moment, pe lista variantelor SARS-CoV 2 care provoacă îngrijorare, precum tulpina indiană Delta, dominantă în valul 4 al pandemiei.
Cu toate acestea, un studiu publicat acum o lună susținea că Lambda va deveni cea mai periculoasă tulpină a coronavirusului.
Este sau nu tulpina Lambda mai periculoasă decât Delta, varianta dominantă în valul 4 al pandemiei? „Tulpina Lambda e mai puțin infecțioasă decât tulpina indiană Delta, însă r mai infecțioasă decât tulpina Alpha, din Marea Britanie. În America de Sud, în acest moment, tulpina Lambda începe să se împrăștie tot mai mult, dar, chiar și în acest moment, Delta continuă să fie majoritară, chiar și în sudul Americii”, a explicat pentru HotNews.ro Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca și unul dintre cei mai vizibili specialiști în spațiul public în perioada pandemiei de COVID-19.
„Tulpina Lambda are o serie de mutații care o fac foarte interesantă. În sensul că unele dintre ele, spre exemplu, scad infecțiozitatea, dar în combinație cu restul, infecțiozitatea crește. Este interesantă din punct de vedere biologic”, adaugă Răzvan Cherecheș.
Lambda a ajuns în Europa, dar în România nu s-au înregistrat cazuri de infectare
Tulpina Lambda a ajuns în câteva țări din Europa, însă în România nu a fost identificat niciun caz, până în acest moment.
Răzvan Cherecheș
Răzvan Cherecheș spune că nu sunt motive să ne facem griji în legătură cu această tulpină a SARS-CoV2: „Important este că în acest moment nu avem motive de îngrijorare în legătură cu această tulpină. În România avem în acest moment tulpina indiană Delta, care este mai infecțioasă, iar tulpina Lambda nu face față în competiție cu Delta. Ceea ce înseamnă că noi trebuie să fim îngrijorați de tulpina Delta, de infecțiozitatea tulpinii Delta, și să ne focalizăm pe asta în acest moment.”
Ce simptome provoacă infecția cu tulpina Lambda? O Delta mai light
Simptomatologia provocată de infectarea cu tulpina Lambda este similară cu cea din cazul infectării cu varianta Delta, spune Răzvan Cherecheș.
„Putem spune că tulpina Lambda este o Delta mai light, o Delta cu infecțiozitate mai redusă, iar simptomele nu sunt mai grave, se înscriu în tabloul general al virozelor respiratorii”, explică expertul în sănătate publică.
Vaccinurile sunt eficiente împotriva tulpinii Lambda?
Toate cele 4 vaccinuri împotriva COVID-19 autorizate în acest moment în Uniunea Europeană – Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson – sunt eficiente și funcționează și în cazul tulpinii Lambda, dă asigurări Răzvan Cherecheș.
„Dar evident, trebuie să fii complet vaccinat, cu schema completă, pentru ca vaccinul să aibă efectul maxim. Vaccinul protejează de simptome severe, internări și decese, la fel ca în cazul tulpinii Delta”, subliniază Răzvan Cherecheș.