Sari direct la conținut

[P] Cum să te îmbraci pentru antrenament în funcție de vreme?

Cum să te îmbraci pentru antrenament în funcție de vreme?
Cum să te îmbraci pentru antrenament în funcție de vreme? Sursa foto - pexels.com

La prima vedere răspunsul la întrebarea din titlu pare destul de simplu: vara subțire, iarna mai gros. Însă pe teren ori în sala de antrenament lucrurile nu sunt chiar atât de simple. Fiecare material este mai mult sau mai puțin indicat în funcție de anotimp pentru că indiferent de vreme corpul tău trebuie să respire în voie. În acest articol trecem dincolo de grosimea hainelor și discutăm câteva sfaturi de avut în vedere atunci când îți alegi echipamentul pentru fiecare anotimp.

Umiditatea e mai importantă decât temperatura

Așa cum ți se pare că e mai frig afară atunci când ieși din apă vara la mare, nivelul de umiditate din atmosferă influențează mai mult decât temperatura cât de confortabil de simți în timpul efortului fizic. Astfel, în orice anotimp este indicat să alegi haine din poliester sau material sintetic când umiditatea e scăzută și să rezervi haine de in sau bumbac pentru atunci când e mai umed afară. Vei observa ca în funcție de materialul pe care îl porți o să ai nevoie de mai multă sau mai puțină hidratare în timpul antrenamentului, după cum reții sau pierzi mai multă apă.

Bineînțeles, aerul nu circulă la fel înăuntru ca și afară, deci și nivelul de umiditate se modifică în cele două situații. Ca să îți faci o idee, pentru o temperatură între 20 și 40 de grade Celsius afară, nivelul ideal de umiditate din spațiul de fitness ar trebui să fie în jur de 40%. La polul opus, pe timp de iarnă, când afară pot fi chiar și -10 grade Celsius, nivelul de umiditate ar trebui să fie între 20% și 25%. Nu vei putea modificat aceste niveluri prin hainele pe care le porți, dar îți poți îmbunătăți performanța. Iar dacă ai privilegiul de a avea propriul tău spațiu pentru sport, există mai multe variante pentru gestionarea umidității din cameră.

Oferă libertate corpului tău – chiar și pe frig

Deoarece în timpul antrenamentului te vei încălzi inevitabil, e bine să te asiguri că ai mereu suficientă libertate în mișcări. În special pe timp de iarnă, încearcă să eviți supraîmbrăcarea și lasă-ți trupul să se miște în voie. Hanoracul este o piesă nelipsită la orice activitate sportivă, deci învață să te bucuri de el la maxim. Poți alege câteva hanorace pentru bărbați PUMA din magazinul Sportano și ai scăpat pentru totdeauna de grija hainelor în straturi. Cu încălțămintea lucrurile stau mai simplu, dar despre asta vom încerca să vă vorbim în postările următoare.

Când nu poți shimba vremea, schimbă-ți atitudinea

Am discutat deja într-un alt articol cum poți să-ți adaptezi rutina atunci când plouă. Adevărul este că, mai ales în ziua de azi, vremea variază uneori foarte brusc și ajunge la fenomene neașteptate în fiecare anotimp. Uneori putem adapta planurile la aceste schimbări bruște, iar alteori nu. Dar, în sport totul depinde de mindset. Spre deosebire de vreme, determinarea ta nu trebuie să fie schimbătoare și e bine să îți urmărești targeturile lunare pe tot parcursul anului.

INTERVIURILE HotNews.ro