Sari direct la conținut

Rectificarea bugetară propusă de Nicușor Dan, aprobată de Consiliul General / Lucrările la linia 5 pot fi deblocate

HotNews.ro
Linia tramvaiului 5, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov
Linia tramvaiului 5, Foto: HotNews/Catiusa Ivanov

Rectificarea bugetară propusă de primarul general, Nicușor Dan, a fost aprobată miercuri de Consiliul General. Este vorba despre suplimentarea bugetului municipalității cu 150 milioane lei, bani împărțiți între municipalitate și subordonate. Proiectul de modernizare a liniei tramvaiului 5 a primit în plus 40 de milioane lei, ceea ce permite reluarea lucrărilor de către constructor.

Reamintim că lucrările la linia 5 de tramvai – care leagă nordul Bucureștiului de centru – au fost începute în februarie și oprite la începutul lunii deoarece constructorul a reclamat că nu a fost plătit.

Lucrările  de modernizare a liniei tramvaiului 5 sunt sistate din 8 iulie de către constructor, consorțiul Mari Vila Com – Electromontaj – Luxten, din cauză că Primăria Capitalei a acumulat facturi emise și neplătite de 7 milioane lei, potrivit datelor transmise de municipalitate la solicitarea HotNews.ro. În total, facturi emise până acum de constructor au fost de circa 26 milioane lei, din care municipalitatea a plătit circa 6,3 milioane lei. O situație de lucrări de circa 12 milioane lei este în curs de verificare.

Constructorul a explicat că, de fapt, a executat lucrări de 42 milioane lei, dar încă nu a facturat toată suma, stadiul fizic al lucrării fiind de circa 50%.

De ce nu a plătit Primăria Capitalei aceste datorii? Răspunsul municipalității: din lipsa banilor. În proiectul de buget, aprobat în luna martie, pentru această lucrare au fost prevăzuți doar 6,8 milioane lei, după ce consilierii PNL și PSD au cerut majorarea sumelor acordate pentru cele două subvenții de la termoficare și transport public. Or, municipalitatea nu poate plăti mai mult decât este bugetat.

În prezent, constructorul a ajuns la stadiul în care șina nouă este pusă pe mai multe segmente de drum.

La începutul acestei săptămâni, constructorul a declarat pentru buletin.de că a reluat lucrările deoarece a primit promisiunea că municipalitatea își va plăti datoriile.

Ce vizează rectificarea bugetară aprobată de Consiliul General

Prin rectificarea bugetară aprobată, bugetul Primăriei Capitalei a fost majorat cu 150 milioane lei, de la 7,89 miliarde lei la 8,04 miliarde lei.

Principalele proiecte și instituții care beneficiază de suplimentare sunt:

  • 30 milioane lei pentru modernizarea sistemului de iluminat public;
  • 40 milioane lei pentru modernizarea liniei 5 de tramvai, pe str. Barbu Văcărescu;
  • 46 milioane lei la Administrația Spitalelor

Ședința de Consiliu General a fost una liniștită, proiectele de pe ordinea de zi fiind aprobate fără scandal. Președinte de ședință a fost ales un consilier USR – Nicorel Nicorescu – iar relația dintre Nicușor Dan și PNL s-a detensionat, din ședință lipsind atacurile din campania electorală, când PNL i-a retras sprijinul politic lui Nicușor Dan.

INTERVIURILE HotNews.ro