Sari direct la conținut

VIDEO Sute de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie în Croaţia

HotNews.ro
VIDEO Sute de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie în Croaţia
Incendii de vegetaţie în Croația (Foto: Ivo Ravlic / AP / Profimedia)

Sute de pompieri se luptă cu incendiile de vegetaţie în Croația, în regiunea Dalmaţia Centrală, situată pe coasta croată, relatează agențiile DPA și Agerpres.

Brigada locală de pompieri a precizat miercuri seară că situaţia cea mai gravă este în apropierea localităţilor Podgora şi Tucepi, într-o zonă denumită Riviera Makarska, între Split şi Dubrovnik.

Ziarul local Slobodna Dalmacija a relatat că flăcările au fost oprite la doar 20 de metri de primele locuinţe din zonele superioare ale localităţii Podgora.

Peste 300 de pompieri asistaţi de 70 de vehicule pentru intervenţii de urgenţă şi de aeronave pentru stingerea incendiilor au reuşit să împiedice flăcările să ajungă la locuinţe. Câteva zeci de turişti şi rezidenţi au fost transportaţi în zone sigure.

Joi dimineaţă, brigada de pompieri a spus că situaţia a fost adusă sub control în cea mai mare parte.

Potrivit autorităţilor, incendiul a fost provocat de neglijenţa unui rezident din Biokovo Nature Park, situat în munţii din apropierea Podgora şi Tucepi. Potrivit raportului, au fost distruse 400 de hectare de vegetaţie.

Parcul Natural Biokovo este considerat unic în Croaţia întrucât munţii săi, cu o altitudine de 1.500 de metri, se întind în apropierea mării. Zona este populară în rândul excursioniştilor şi a turiştilor care practică schiul.

Un alt incendiu le-a dat de furcă pompierilor în Vrsine, o localitate situată la 30 de kilometri de Split. Circa 500 de hectare de pădure, arbuşti şi pajişti dintr-o zonă de munte inaccesibilă au fost înghiţite de flăcări. Circa 60 de pompieri cu 18 vehicule pentru intervenţii de urgenţă sunt active în acea zonă, potrivit relatărilor din presă.

Incendiile de pădure şi de vegetaţie sunt frecvente în Croaţia pe timpul verii, dar riscurile au crescut anul acesta din cauza secetei în plină desfăşurare.

INTERVIURILE HotNews.ro